Egyedülálló filmet készített az Országgyűlés Hivatala IV. Károly kísérletéről

budaörsi csata
IV. Károly és Zita úton Budapest felé. A királyi pár vagonja előtt Ostenburg-Moravek Gyula őrnagy (akit Károly ezredessé léptetett elő) áll egy csendőr társaságában
Vágólapra másolva!
Trónfosztott királyság – Az utolsó magyar király visszatérési kísérlete címmel dokumentumfilm készült IV. Károly 1921-es első visszatérési kísérletéről. Az Országgyűlés Hivatalának gondozásában leforgatott film a 20. századi magyar történelem egyik elfeledett, ám annál izgalmasabb eseményét járja körül. Károly kalandos hazatéréséről, a királykérdés jogi és nemzetközi vonatkozásairól, Horthy szerepéről, valamint a magyaroknak a királyság intézményéhez fűződő viszonyáról is kérdezte a Mandiner,hu Nánay Mihályt, a film történész szakértőjét.
Vágólapra másolva!

A történész rámutatott arra, hogy IV. Károly visszatérési kísérletei sikertelennek bizonyultak, ezért aztán nem hoztak fordulatot az ország történetében. Érthető, hogy szélesebb történeti perspektívában csak mint a közjogi kérdés nyugvópontra jutásának utolsó fázisát tartjuk ezeket számon. Izgalmas azonban eljátszani a gondolattal, hogy ha 1921-ben, akár tavasszal, akár ősszel (a második visszatéréskor) sikerrel jár a király, akkor a korszak későbbi névadó politikusa – azaz Horthy – tűnik el a színről, és valószínűleg az ország történelmének alakulása egészen más irányt vesz. A kérdést megfordítva tehát azt mondhatjuk: amennyiben sikeres lett volna Károly visszatérése, akkor azt a 20. századi magyar történelem egyik döntő fordulataként tartanánk számon - tette hozzá.

A szakember rámutatott, nem így alakult:

A „feledés homályát" természetesen erősítette az is, hogy a Horthy-korszak emlékezete logikus módon nem hánytorgatta fel a királykérdést (így Károly balul sikerült visszatérési kísérleteit sem), a kommunista diktatúra idején pedig magától értetődő volt, hogy a feudális királyi család ügyei nem tekinthetők lényeges kérdéseknek. Jószerivel csak a rendszerváltás környékén kezdődött meg a téma feldolgozása.

A teljes beszélgetést itt olvashatják.