A várandósoknak is regisztrálniuk kell az oltásért

terhes várandós "Bármikor megtörténhet a csoda, csak hinni kell benne" - interjú egy lombikos kismamával
Vágólapra másolva!
Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter arra kéri a várandósokat, hogy regisztráljanak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, majd vegyék fel a kapcsolatot a háziorvossal, aki megszervezi az oltásukat a kórházi oltóponton.
Vágólapra másolva!

A politikus kedden a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorban hangsúlyozta,

fontos, hogy a várandósok a háziorvossal vegyék fel a kapcsolatot, mivel ő fogja megszervezni nekik az oltást.

Hozzátette, a várandósokat a Pfizer- és a Moderna-vakcinával oltják, és nagyon fontos az is, hogy aki igényli a vakcinát, regisztráljon.

Novák Katalin közölte, miután a szakmai állásfoglalás megszületett a várandósok oltásának lehetőségéről, soron kívül lehetővé teszik a kismamák biztonságos vakcinával történő beoltását.

Mint ismert, a múlt heti Kormányinfón jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a kormány megvizsgálja, lehet-e módosítani a várandós kismamák beoltásával kapcsolatos jelenlegi protokollt. Nem sokkal ezután megszületett a döntés, ami alapján oltani lehet őket, ugyanakkor feltétlenül szükséges lesz majd az egyéni mérlegelés.

Regisztrációra kéri a kismamákat Novák Katalin Forrás: MTI/Kékesi Donát

A műsorban szó esett arról is, hogy megjelent a Magyar Közlönyben az 1-es típusú diabétesszel élő gyermekek és családjuk életkörülményeinek javításáról szóló rendelet. Novák Katalin ennek kapcsán azt közölte, mintegy 3500-4000 olyan gyermek él Magyarországon, aki 1-es típusú diabéteszben szenved. "Az anyagcserezavar jól kezelhető, és a megfelelő mennyiségű inzulin beadása mellett szinte szövődménymentesen lehet élni vele" - jegyezte meg.

Hozzátette, jelenleg az állami támogatással szinte ingyenesen tudják a cukorbeteg gyerekek igénybe venni a legmodernebb inzulinpumpát, vagy azt a szenzort, ami folyamatosan figyeli a cukorszintjüket.
Az új szabályok értelmében a tanévkezdéstől a pedagógusok külön díjazást kaphatnak, ha 1-es típusú diabéteszes gyerek ellátásában vesznek részt.

"A nyári táborozások terén is bővíti a kormány a lehetőségeket, és a gyermekek iskolai, óvodai étkezésére is jobban odafigyelnek" - mondta Novák Katalin.