Hány embert olthatnak be a következő napokban?

Miskolc, 2021. április 4. Kucsma Istvánné ápolónő a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beolt egy nőt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. április 4-én. MTI/Vajda János
Vágólapra másolva!
Részletesen ismertették a következő napok oltási tervét az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján. Kiderült az is, hogy a vírusmutánsok egyre fertőzőbbek. A tájékoztató ideje alatt megérkezett Magyarországra a hatodik oltóanyag, a Janssen-vakcina első szállítmánya is. 
Vágólapra másolva!

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, "ha szétnézünk Európában, azt látjuk, hogy kétszer annyi magyar élvez védettséget a betegség súlyos lefolyása ellen, mint más országokban. Bízunk abban, hogy ez hamarosan látszani fog a járványügyi adatokban". Bejelentette,

már több mint 4,1 millióan regisztráltak oltásra, kétharmaduk meg is kapta legalább az egyik oltást.

"A három legveszélyeztetettebb csoport oltásán nagyrészt túl vagyunk, sok helyütt már az aktív korosztályt oltják." Elmondta még, a regisztráltak fele is az aktív korosztályból való, körülbelül 2,1 millió fő, közülük 1,3 millióan várnak még oltásra. Felhívta a figyelmet, mindenki regisztráljon, és heteken belül hívják őket, "nem kell már halogatni a regisztrációt" - fogalmazott György István.

Folyamatosan zajlik az oltások beadása Forrás: MTI/Vajda János

Újabb körben oltják a pedagógusokat

Péntek-szombat-vasárnap egy harmadik lehetőséget is kapnak a regisztrált, de az oltópontokon meg nem jelent pedagógusok soron kívüli oltásra, ők körülbelül 30 ezren vannak.

"Cél, hogy a pedagógusok személyesen tudják tanítani a gyermekeket" - mondta.

A tervekről is beszélt, négyféle vakcina áll rendelkezésre kedden: Pfizer, Janssen, AstraZeneca, Szputnyik V. A honvédségi oltóbuszok jelenleg katonákat oltanak, de hamarosan visszatérnek a kistelepülésekre - közölte még György István.

A most érkező AstraZeneca-oltásokból (28 800 darab, kevesebb a vártnál) 2880 háziorvosi praxis kap egy-egy ampullát, ezzel 10-10 embert tudnak beoltani napokon belül.

A kedden érkezett Pfizerből 150 ezret oltópontokon adják be, a háziorvosok küldhetik ide az oltandókat, 30 ezret a pedagógusok 3. körös soron kívüli oltására használnak fel, a többit második oltásra használják.

A 28 800 Janssen-vakcinát a honvédségi oltóbuszokon használják fel.

Ennyien szegték meg a szabályokat

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a hétfői rendőri intézkedésekről beszélt

  • 685 emberrel szemben jártak el hétfőn, mert nem viseltek maszkot,
  • 238 ember szegte meg a kijárási tilalmat,
  • 43 532-en vannak hatósági házi karanténban, 6157 a friss elrendelés. Mobilon 3331 ember ellenőrizhető.
Sokan továbbra sem tartják be a szabályokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Sok múlik az adott szervezeten

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondta, "minden igyekezetükkel azon vannak", hogy a fertőzési láncot megszakítsák. Azt is mondta,

A védőoltás szerinte a szervezet "kevésbé fogékonnyá" tételéről szól.

Megerősítette, "nem túl nagy mennyiségben", de megérkezett a Janssen vakcinája, amelynek jelentősége, hogy egy oltás elegendő a védettség kialakulásához - ez már a hatodik vakcina, amely segíti a védekezést. Az amerikai Janssen oltásáról külön kiemelte, hogy

technológiája az orosz Szputnyikéhoz hasonló.

Az is oltható vele, akik átestek már a betegségen, az is, akik krónikus betegek, valamint minden 18 év fölötti, aki ezen kategóriákba esik. A várandósság és szoptatás jelenleg még ellenjavallt.

Ők mindenképpen forduljanak orvoshoz

Oltási reakciói nem térnek el más oltásoktól, enyhe fejfájás, duzzanat, hőemelkedés jelentkezhet, lázcsillapítót be szabad venni, de ezek a reakciók enyhék és átmenetiek - figyelmeztetett Müller Cecília.

Még azt is elmondta, járványügyi szempontból nem értékelhető az egynapos változás, inkább a 7 napos csúszó átlag figyelését javasolta. Figyelmeztetett arra is, hogy a vakcina beadása után még "idő kell", valamint arra, hogy aki oltást kapott, vigyázzon a többiekre.

Idézve a Lancet című folyóiratból elmondta, hogy minden harmadik fertőzöttnél fél évig problémák maradnak vagy az agyban vagy a szervezet más egyéb pontján. Akiknek tehát post-Covid tüneteik vannak, forduljanak háziorvoshoz. Szabadidős sporttevékenységet is ajánlott, ez a test edzésén túl a stressz leküzdésében is segít.