Orbán Viktor miniszterelnök a Budapesten zajló vizes Eb-ről, a fiatal úszók továbbképzéséről és a magyar úszósport támogatásáról is tárgyalt hétfőn a Karmelita kolostorban Husain Al Musallammal, a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) első alelnökével, a szervezet elnökjelöltjével - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.

A találkozón részt vett Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja és Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára is. A megbeszélésen értékelték a jelenleg Budapesten zajló LEN úszó Európa-bajnokságot, amely a koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb európai úszóverseny. Havasi Bertalan tájékoztatása szerint a tárgyaláson szóba került a FINA új kezdeményezése is, amellyel támogatni szeretnék az úszó fiatalokat és fiatal felnőtteket, akik a versenyzés utáni életükre készülve továbbképzésükön gondolkodnak. Ezzel kapcsolatban egy ösztöndíjprogram létrehozása a terv, melynek részeként a közeljövőben több ország vezető egyetemeivel szeretne megállapodást kötni a sportszövetség.

Orbán Viktor kormányfő fogadja Huszain al-Muszallamot, a Nemzetközi Úszószövetség első alelnökét, a szervezet elnökjelöltjét (balról a második) a Karmelita kolostorban 2021. május 17-én. Mellettük Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára (balra) és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tiszteletbeli elnöke, korábbi köztársasági elnök (jobbra)Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az úszósport magyarországi helyzetéről Orbán Viktor elmondta, hogy a 16 kiemelt sportág közül - a szakmai működtetés és fejlesztés támogatásait figyelembe véve - az úszás részesül a legmagasabb állami támogatásban. 
2010 óta, a tanuszodaprogramot is beleértve, a kormány 163 milliárd forintot fordított uszodák fejlesztésére, építésére. A mindennapos testnevelés bevezetésével párhuzamosan pedig a Magyar Úszó Szövetség 2013-ban meghirdette a Minden gyermek tanuljon meg úszni programot, az Úszónemzet Program részeként.