2021-ben is meghirdetik külhoni képzéseiket a magyar egyetemek

ELTE óra előadás egyetem diákok előadóterem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Gazdálkodástudományi Intézete 2021. augusztus 1-től karként működik tovább.
Vágólapra másolva!
A kormány idén is támogatja a magyarországi felsőoktatási intézmények Kárpát-medencében működő kihelyezett képzéseit, az egyetemek 2021-ben is meghirdetik külhoni képzéseiket - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára szombaton.
Vágólapra másolva!

Schanda Tamás a minisztérium közleményében hozzátette: a nemzetstratégiai jelentőségű képzések hiánypótló szerepet töltenek be a külhoni magyar értelmiség utánpótlásának biztosításában.

- idézték az államtitkárt, aki megjegyezte: "2010-ben nem létezett a külhoni magyar képzéseket támogató kormányzati program, ami Gyurcsány Ferenc kettős állampolgárságról szóló népszavazáson képviselt álláspontját ismerve persze nem meglepő".

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára Forrás: MTI/Soós Lajos

A külhoni kihelyezett képzéseket Révkomáromban, Beregszászon, Csíkszeredán, Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen, Sepsiszentgyörgyön, Illyefalván, Szabadkán, Zentán és Zomboron hirdetik meg.

A programban részt vevő tíz felsőoktatási intézmény (Budapesti Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, Edutus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE), Nyíregyházi Egyetem, Óbudai Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Sárospataki Református Teológiai Akadémia, Semmelweis Egyetem) állami ösztöndíjjal támogatott vagy önköltséges képzései változatos területeket érintve szinte valamennyi, a Kárpát-medencében található, határon túli, magyarlakta régiót átfogják - tartalmazza a közlemény.

A tárca emlékeztetett: tavaly több mint 1100 fiatal vett részt a képzéseken, több mint tizedük a Szent István Egyetem (február 1-től Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem - MATE) vidékfejlesztési agrármérnöki alapképzésén, Székelyudvarhelyen. Szintén a székelyföldi városban vonzott sok hallgatót az Edutus Egyetem kereskedelem és marketing alapképzése.

Népszerűnek bizonyultak a mezőgazdasági mérnök alapképzések is, a Debreceni Egyetemé Nagyváradon, a Szent István Egyetemé pedig Zentán.

Idén új lehetőségként indít festőművész és szobrászművész osztatlan mesterképzést Sepsiszentgyörgyön a Pécsi Tudományegyetem, és ének-zene és testnevelő tanári mesterképzést Beregszászon a Nyíregyházi Egyetem.

A magyar állam az összetartozás jegyében a hazai gyakorlattal megegyező módon és mértékben támogatja az állami ösztöndíjas képzéseket - írta a minisztérium. Hozzátették: a teljes kínálat elérhető azonban önköltséges formában is.

A magyar állam az összetartozás jegyében a hazai gyakorlattal megegyező módon és mértékben támogatja az állami ösztöndíjas képzéseket Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A felvételi eljárásokat az érintett felsőoktatási intézmények bonyolítják le augusztusban és szeptemberben.
Részletes tájékoztatás itt olvasható.