A magyarokat a közös történelem, a közös nyelv és a közös ünnepek is összekötik

SIMICSKÓ István
Budapest, 2020. június 4. Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője beszédet mond a versenyképességi program támogatói okiratainak átadósán a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2020. június 4-én. Az eseményen újabb három vállalatvezető - a Doktor24 Medicina Zrt., a Medicontur Orvostechnikai Kft. és a Kecskeméti Gumiipari Kft. - vehetett át támogatói okiratot. MTI/Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
A magyarokat a közös történelem, a közös nyelv és a közös ünnepek is összekötik - emelte ki a KDNP vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Vágólapra másolva!

A párt frakcióvezetője által jegyzett közleményben Simicskó István Székelyföld autonómiájának napján azt hangsúlyozta:

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Felhívta a figyelmet arra: az anyaországban élőknek erkölcsi kötelességük, hogy a diaszpórában és a szórványban élő magyarságot minden tekintetben felkarolják, boldogulásukat segítsék - éljenek bárhol a világon.

Azt írta: 2010 óta a Fidesz-KDNP-kormányok mindent megtettek azért, hogy "Trianon traumáján túllépve" baráti és bajtársi kapcsolatokat építsenek ki azon országokkal is, amelyek a történelem viharai következtében sok "magyar honfitársunknak adnak otthont".

A képviselő kiemelte: a székelység olyan történelmi közösség, amelynek sajátos hagyományai hosszú évszázadok óta gazdagítják a magyar kultúrát.

Az autonómia olyan jog az Európai Unióban, amely megilleti a székelyeket is, s ezt követelni vagy éppen küzdeni érte természetes dolog - hangsúlyozta Simicskó István.

- írta a KDNP frakcióvezetője, hozzátéve:

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) 2016-os felhívása alapján október utolsó vasárnapja Székelyföld autonómiájának napja. Ekkor imákkal és őrtüzekkel emlékeztetnek arra, hogy a székelyek nem mondanak le jogos igényeikről.