Az inkubátorokba szerelt webkamerákon keresztül tarthatják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel a koronavírussal fertőzött szülők a Semmelweis Egyetemen. A rendszer később azoknak is jó szolgálatot tehet, akiknek gyermeke hosszabb ápolásra szorul, és a távolság miatt nem tudnák a kicsit mindennap látogatni.

Az inkubátorokba szerelt webkamera segítségével tarthatják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel a koronavírussal fertőzött szülők a Semmelweis Egyetemen - derül ki az intézmény hétfői közleményéből

Az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegének Koraszülött Intenzív Osztályán a koronavírussal fertőzött kismamákat a szülést követően a klinikán létrehozott vörös zónában kezelik. Amennyiben a terhesgondozás vagy a szülés idején diagnosztizálják az édesanyánál és az újszülöttnél a koronavírust, akkor elkülönítik őket egészséges társaiktól.

Ha a baba nem, de az édesanya fertőzött, akkor átmenetileg nem találkozhat az újszülöttel, ebben az esetben nyújt nagy segítséget az Őrködő webáruház felajánlása nyomán felszerelt 8 webkamera. A rendszert úgy alakították ki, hogy az megfeleljen a beteg- és személyiségjogi előírásoknak, valamint más ne férjen hozzá a kamerák által közvetített tartalomhoz.

Később is jó szolgálatot tehetnek a kamerák

– A koraszülött babák esetében különösen fontos az anyatejes táplálás, mindaz pedig az édesanyák tejelválasztására is kedvező élettani hatást gyakorol, hogy akkor láthatják babájukat, amikor csak szeretnék – mondta Nádor Csaba. Az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának osztályvezetője azt is hozzátette:

kiemelt jelentősége van annak, hogy az újszülöttekkel csak olyan felnőtt érintkezzen, akik 180 napnál nem régebben vették fel az oltásukat, mivel ez a korosztály nagyon sérülékeny, és csak a megelőzés óvhatja meg őket a koronavírustól.

Az édesanyák tejelválasztására is kedvező élettani hatást gyakorol, hogy akkor láthatják babájukat, amikor csak szeretnék (illusztráció)Forrás: 123rf.com

A közlemény szerint a webkamerát egyelőre csak a fertőzött szülők és babák kapcsolattartásához használják, az egészséges anyák és apák az érvényes rendeletekkel és járványügyi előírásokkal összhangban jelenleg is együtt lehetnek koraszülött babájukkal a nap 24 órájában.

Ez a megoldás azonban azoknak a szülőknek is jó szolgálatot tehet majd a vírus lecsengése után, akiknek a gyermeke hosszabb ápolásra szorul, és esetleg távolabb élnek, ezért nem tudják minden nap látogatni a kisbabájukat.