Tízezrével érkeznek a kárpátaljai magyar menekültek, hálásak a segítségért

Ukrán válság 2022, ukrajna, Magyarország, határ, menekült, menekültek, Tiszabecs
Vágólapra másolva!
Folyamatosan érkeznek a háború elől menekülő kárpátaljai magyarok Magyarországra. Többen is arról beszéltek az Origónak, hogy mennyire hálásak a segítségért és a fogadtatásért. Azok, akik átlépték a határt, egy melegedőbe is mehetnek, ahol enni és inni kapnak, és meg is fürödhetnek. Aki pedig szeretne, néhány napot is eltölthet ott, amíg mondjuk a családját várja. Itt információt is kapnak arról, hogy hol kaphatnak ingyenes szállást. Közben Magyarországról folyamatosan érkeznek az adományok Ukrajnába.
Vágólapra másolva!

Budapestről a magyar-ukrán határ felé tartva feltűnően sok ukrán rendszámú autót láttunk. Nagyon sokan érkeztek Magyarországra a háború kitörése óta.

És több olyan teherautót is láttunk, amelyek tele voltak adománnyal.

Az egyikben tartós élelmiszerek, egy másikban rengeteg matrac volt.

A szállítmányokat folyamatosan küldi Magyarország Ukrajnába, már szombaton útnak indult az Ökumenikus Segélyszervezet 28 tonnás segélyszállítmánya Kárpátaljára élelmiszerekkel, higiéniai cikkekkel megrakva.

Tartósélelmiszer-adomány indul Kárpátaljára. Az indulás előtt Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet vezetője egyeztetett Fotó: Csudai Sándor - Origo

De az ehhez hasonló akciók azóta is folyamatosak.

Megállás nélkül érkeznek az adományokkal megrakott járművek a magyar-ukrán határ melletti Tiszabecs általános iskolájába, a határállomás magyar oldalán számos civil önkéntes és szervezet segít az Ukrajnából érkező menekültek ellátásában és utaztatásában.

Közben a beregsurányi határátkelőnél hétfőn is rengeteg ember állt sorban. Nehéz megmondani, hogy mennyien, a határnak ezen a részén ugyanis tilos állni, így csak néhány percet tölthettünk ott.

Beregsurány, a magyar oldalon már minden sokkal gördülékenyebb Fotó: Koncz Márton - Origo

Az okok érthetőek, ezen a területen most zavartalan kell, hogy legyen a mozgás, nagyon sokan érkeznek, és Magyarország mindenkit be is fogad. Ottjártunkkor is 50-100 ember várt arra, hogy belépjen az országba.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Ugyan egyes hírek szerint a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiakat nem engedik ki Ukrajnából, ez azonban természetesen a kárpátaljai, magyar útlevéllel rendelkezőkre nem vonatkozik.

A határtól nem messze egy nyolcfős, kárpátaljai magyar nőkből álló csoport tagjai elmondták, hogy ők Magyarországon dolgoznak, és most a gyerekeikért mennek, de csak a határ másik oldalára. Ők ott várják őket, éppen ekkor álltak sorban.

– mondta az egyik nő.

Egy másik rögtön hozzátette, hogy azt egyelőre nem tudják, hogy hová mennek, de emiatt kevésbé aggódnak, mert folyamatosan hallják másoktól, hogy Magyarország mindenkit befogad, aki Ukrajnából jön.

A határtól száz méterre van egy büfé, ahol rengeteg, szintén kárpátaljai férfi volt. Többen Győrben dolgoznak. Azért jöttek a határhoz, hogy pénzt adjanak a családtagjaiknak. Mivel mindenkit nem tudnak magukkal vinni, egyelőre várnak. A magyar lakta területeken egyelőre nem folynak harcok, ott jóval nyugodtabb a helyzet.

Fotó: Koncz Márton - Origo

A legközelebbi melegedő nagyjából egy kilométerre van a határtól. A Máltai Szeretetszolgálat egyik embere elmondta, hogy ott az emberek szendvicset, meleg teát, kávét és vizet is kaphatnak. Ez a hely gyakorlatilag várakozó és elosztó is egyben.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Többen itt várják, hogy a rokonaik megérkezzenek. Egy-két napot maradnak, aztán mennek tovább. Mások itt kapnak információt arról, hogy hol találnak ingyenes szállást.

Ez egy nagyon jól felszerelt létesítmény, tele tisztasági szerekkel,

Fotó: Koncz Márton - Origo

tartós élelmiszerrel: konzervekkel, kenyérrel és csokoládéval.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Egy nő a fiával és a kiskutyájával volt ott.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Ők Beregszászról menekültek.

„Az egész életünk munkája ott maradt. A férjem meg anyám nem jöttek velem, értük még visszamegyek, előtte azonban a rokonaimhoz, biztonságos helyre viszem a kisfiam.

– mondja az asszony.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Próbálom az egészet úgy viszonozni, hogy adományokat viszek, amikor elmegyek a férjemért. Nagyon meglepődtem, hogy az oroszok eljöttek Kijevig. Akkor döntöttem úgy, hogy elindulok" – tette hozzá.

Egy másik nő a menyével érkezett. Az egyik fia Vásárosnaményban lakik. Ketten hozták el az értékeiket, amik mozdíthatóak. Ezt odaadják az itt dolgozó férfinak, aztán azt tervezik, hogy visszamennek, és csak akkor térnek vissza, ha rosszabbra fordul a helyzet.

– mondja az idősebb asszony.

Egy asszony a három gyerekével érkezett Magyarországra.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Ő is nagyon félti az otthonát, nem tudja, mi lesz, amikor egyszer hazaér. Ha egyáltalán visszamennek. A férje Budapesten dolgozik, de a lakhatásuk egyelőre nincs megoldva.

- mondja.

Tiszabecsen is hasonló a helyzet. Ott a helyi iskolát rendezték be melegedőnek. Rengeteg ember van ott, főleg ukránok, de nagyon sok kárpátaljai magyar is, köztük rengeteg gyerek.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Az aula közepére egy óriási asztalt tettek, amelyen rengeteg szendvics és üdítő van. Ezen felül naponta többször osztanak meleg ételt, amikor ott jártunk, a leves mellett töltött káposztát szolgáltak fel.

A tornateremben vannak lerakva a matracok és a mobilágyak, itt alhatnak az emberek.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Két kárpátaljai nő összesen kilenc gyerekkel érkezett.

- mondta egyikük.

Itt egy külön terem tele van adományokkal, tartós élelmiszerrel, ruhával, tisztálkodási szerekkel és takarókkal.

Fotó: Koncz Márton - Origo

Egy másik, szintén kárpátaljai magyar nő azt mondta, a lányát jött meglátogatni.

– mondja.

Ahogy őt is, mindenki mást, aki kéri, önkéntesek szállítják oda, ahová szeretnének menni.