Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Új típusú okos energia elosztó és ellátó rendszereket fejlesztettek ki

Vágólapra másolva!
A KONTASET Kft. az energia piacon bekövetkező drasztikus árváltozásokra reagálva új típusú okos energia elosztó és ellátó rendszereket fejlesztett ki.
Vágólapra másolva!

A KONTASET Kft. az energia piacon bekövetkező drasztikus árváltozásokra reagálva új típusú okos energia elosztó és ellátó rendszereket fejlesztett ki. Az okos áramelosztó rendszerek mikroszámítógép és mobil app segítségével kommunikál a létesítmény központi áramelosztó rendszereivel, amely megakadályozza az épület, iroda, lakás elektromos hálózati túlterhelését, megelőzi az ennek következtében bekövetkező zárlatokat, elektromos hálózati túlmelegedéseket, legrosszabb esetben bekövetkező elektromos tüzeket.

Az épületekben elmúlt hónapokban megsokasodó egyedi elektromos üzemű fűtő, főző és melegvíz termelő eszközök komoly kihívás elé állítják az épületek elöregedett elektromos hálózatait. A helyihálózatok több évvel ezelőtti kiépítése során korántsem ezekkel az áramfelvételi kapacitásokkal számoltak, ilyen módon egyes becslések szerint a hazai lakóépületek hálózatainak akár 75 százaléka túlterheltté válhat.

A KONTASET fejlesztések ennek veszélyeit igyekeznek mérsékelni az okos áramelosztó rendszerek
bevezetésével. Az elektromos fogyasztókat felsorakoztató hálózati elosztók folyamatosan figyelik a
lakások áramfelvételét, a csúcsfogyasztáshoz közeledve egyes nagy fogyasztású eszközök működését
automatikusan korlátozzák, vagy akár hosszabb időre szüneteltethetik.

Ennek fontos technikai feltétele, hogy a helyi hálózatok kapacitás adatai az okos eszközökre „feltaníthatók legyenek, illetve a különféle elektromos fogyasztókat kiszolgáló okos csatlakozósori eszközös egymással is kommunikálni tudjanak. 2019. évtől a KONTASET aktív fejlesztési együttműködéseket folytat a GREE Electric Appliances Company of Zhuhai – TOSOT Magyarországgal, valamint a Yinlong Energy China Ltd.-vel, és belgrádi leányvállalatával, akikkel ugyanebben az évben kutatás-fejlesztési és innovációs megállapodásokat is kötött.

Az említett együttműködések teremtették meg a lehetőségét annak, hogy a KONTASET a TOSOT Magyarországgal közösen új technológiákkal jelenjen meg a hazai és európai energetikai piacon. Kontaset ACS rendszer terve Az „ACS" (air conditioning shaft), azaz klimatizációs akna technológia a meglévő és új lakóépületek, társasházak, irodaépületek számára egyedülálló lehetőséget biztosít a földgáz üzemű és távhőszolgáltatásra épülő fűtési és melegvíz ellátás – elektromos hőszivattyús rendszerekre történő átállítására. A lakások, vagy iroda egységek fűtési és hűtési energia ellátását biztosító kültéri hőszivattyús kompresszor egységek a KONTASET által kifejlesztett egyedi ACS berendezésekbe kerül, ahol valamennyi kompresszor egység előre kialakított és speciális gáz kondenzvíz-elektromos csatlakozó egységgel rendelkezik.

ECS rendszerű épület terve
ECS blokk a tetőn Forrás: Origo

A KONTASET-ACS berendezésekben kialakított „fiókok" túl azon, hogy 2,0-7,5 kW teljesítmények között tetszőleges kapacitású kompresszor egységek elhelyezését teszik lehetővé, a tálcafűtéssel akár -25 fokig biztosítani tudják a zavartalan működést. A homlokzat egyedi formatervezésű rács burkolat az esztétikus megjelenés mellett gyors és egyszerű kültéri kompresszor és hálózati vezeték karbantartást tesz lehetővé.

A KONTASET az ACS rendszerrel egy új „klíma építészeti" koncepciót indított el, amely a jövőben visszaszorítja a települések építészeti arculatát negatív módon befolyásoló split klíma egységek szabályozatlan megjelenését. Az energia válság olyan kényszerhelyzetbe hozza a lakások, irodák tulajdonosait, bérlőit, üzemeltetőit, amely a korábbi gyakorlatot folytatva helyreállíthatatlan károkat okozhat az épített környezetünkben.


A KONTASET másik, 2022-ben lefolytatott fejlesztésének eredménye az ECS rendszer megjelenése (energy container system). A fejlesztés két évre visszavezethető előzménye a Kontaset Data Centerek fejlesztése. A cég fejlesztő mérnökei egyedi konténerváz rendszert dolgoztak ki az adatközpontok kompakt egységekbe – 10-40 láb között változó méretű konténerekbe való elhelyezésére. A 2022. tavaszán elindított fejlesztések ezen innovatív eredményeket vitték tovább olyan módon, hogy az
informatikai központok helyett kompakt hőszivattyús fűtési, hűtési és melegvíz ellátó rendszerek kerültek a konténeres vázszerkezetekbe.

Szemléletes különbség a KONTASET ACS és ECS rendszerek között, hogy míg az első egyedi fűtési megoldást, addig az ECS rendszer a lakó, köz-, és ipari létesítmények számára központi energia ellátást biztosít. A legegyszerűbb esetekben az ECS blokkok közvetlenül az épületek mellé kerülhetnek, de vannak olyan könnyű vázszerkezetű energia blokkok, amelyek lapostetőre, vagy a tetőszerkezeteken kialakított acélvázas pódiumokra is kerülhetnek.

Az épületek új energetikai rendszerei nem csak az épületeink homlokzataira, hanem az épületgépészeti és elektromos hálózati ellátást biztosító helyiségek kialakítására is nagy hatással lesz a jövőben.A fővárosi agglomeráció egy nagy alapterületű, több épület egységből álló irodaházi komplexumában indította el a KONTASET azt a fejlesztést, amely a hagyományos elektromos hálózati ellátó rendszerek helyett nagy kapacitású 0,5-2 MW teljesítményű, cserélhető lítium akkumulátoros energiatároló rendszereket – YINLONG storage-ket alkalmaz az épületek és beépített épületberendezések elektromos hálózati ellátására.

A KONTASET által tervezett KONTASETYINLONG-ESS (energy storage system) 3-7 napos energia tároló konténer csere mellett biztosítja a létesítmények folyamatos és zavartalan energia ellátását, és lehetőséget biztosít arra, hogy a naperőművek területén feltöltött energia tárolók hagyományos logisztikai eszközökkel kerüljenek ki a felhasználás helyszíneire. YINLONG storage-naperőmű park Az ESS rendszerek a jövőben forradalmi változásokat hozhatnak az épületek elektromos hálózati ellátásában, az épületek építészeti kialakításában. Az új típusú helyiség csoportok speciális tervezést igényelnek, az épületek adottságai miatt elenyésző teljesítményű napelemek lekerülhetnek a homlokzatokról, tetőszerkezetekről, átadva helyüket az új energetikai rendszereknek. YINLONG mobil energiatároló rendszerek

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről