Hamis bizonyítványokat árult az interneten egy férfi

Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok nyelvvizsga bizonyítvány címer felülnézet FOTÓ FOTÓTÉMA NÉZET SZIMBÓLUM tárgyfotó
Budapest, 2018. március 15. Államilag elismert nyelvvizsga bizonyítványok. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Vágólapra másolva!
Egy eddig ismeretlen ember különböző bizonyítványokat árult a neten, majd azokat a 44 éves, Békés megyei társa adta át a megrendelőknek. Sokan angol nyelvvizsga-bizonyítványt rendeltek, de olyan is volt, aki érettségit.
Vágólapra másolva!

A vád szerint a 44 éves férfi ismeretlen társa 2018 őszén különböző internetes oldalakon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra.

A megrendelők a megadott e-mail címen tudtak kapcsolatba lépni vele, majd részletes tájékoztatást kaptak a szükséges adatokról, az árról és az átvétel helyéről.

Ezek után a 44 éves férfi vette fel a kapcsolatot a megrendelőkkel, majd ő adta át a hamis bizonyítványokat.

Képünk illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

2019 márciusában egy 39 éves polgárdi férfi a felesége nevére rendelt középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, amit néhány héttel később, egy budapesti áruház parkolójában kapott meg a férfitól. A bizonyítványért 360 ezer forintot fizetett.

Később ezeket az iratokat beadta a veszprémi egyetemen, ott azonban az egyeztetés közben kiderült, hogy hamis a bizonyítvány.

Egy 43 éves veszprémi férfi 2019 áprilisában érettségi bizonyítványt rendelt, amiért 180 ezer forintot fizetett. A bizonyítványt otthon tartotta, de miután hallott az eljárásról megsemmisítette.

A férfi 34 éves párja megadta a nővérének a csalók elérhetőségét, aki középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt tőlük 380 ezer forintért.

Októberben be is adta a bizonyítványt a veszprémi egyetemre, de ott erről is kiderült, hogy hamis.

Az ügyészség közokirat-hamisítás miatt emelt vádat az bizonyítvánnyal üzletelő férfi és a vevők ellen. Azt javasolják, hogy a bíróság a férfit ítélje börtönbüntetésre, a vevőket pedig felfüggesztett börtönbüntetésre. A nő, aki megadta a testvérének a hamisítók elérhetőségét pénzbüntetést kaphat.