Megemlékeztek a Hableány tragédiájának harmadik évfordulójáról

PARK Csul Min; SZTÁRAY Péter András
Budapest, 2022. május 29. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára (b) és Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete koszorúz a Hableány-hajószerencsétlenség harmadik évfordulóján tartott megemlékezésen a Margit-híd pesti hídfőjénél 2022. május 29-én. A turistahajó 2019. május 29-én este a Margit híd közelében süllyedt el, miután ütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A baleset után hét dél-koreai állampolgárt sikerült kimenteni, huszonhét holttestet találtak meg. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Megemlékezést tartottak a Hableány sétahajó tragédiájának harmadik évfordulóján vasárnap Budapesten, a Margit híd pesti hídfőjénél a katasztrófa áldozatainak emlékművénél, ahol Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára és Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete koszorút helyeztek el, és néma főhajtással emlékeztek a tragédia során meghalt dél-koreai és magyar áldozatokra.
Vágólapra másolva!

A Viking Sigyn szállodahajó 2019. május 29-én Budapesten, a Margit híd közelében nekiütközött a Hableány sétahajónak, és azt maga alá gyűrte. A hajó elsüllyedt. A sétahajón 35-en voltak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. Hét turistát sikerült kimenteni a Dunából, 27 ember holttestét megtalálták, egy dél-koreai utast azóta is eltűntként tartanak nyilván.

- mondta megemlékező beszédében Sztáray Péter András. Beszélt arról is, hogy tavaly, a sétahajó tragédiájának második évfordulója alkalmából felavatták a baleset áldozatainak emlékművét, amely a közös gyász jelképe, egyben mementó a jövő nemzedéknek.

- fogalmazott az államtitkár.

Budapest, 2022. május 29. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára és Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete koszorúz a Hableány-hajószerencsétlenség harmadik évfordulóján tartott megemlékezésen a Margit-híd pesti hídfőjénél. Forrás: MTI/Kovács Tamás

- mondta Sztáray Péter András. Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete arról beszélt, hogy bár három év telt el a tragédia óta, a családtagok fájdalma megmaradt, nem gyógyultak be a sebek. Háláját fejezte ki a külügyi tárcának és az V. kerületi önkormányzatnak, hogy az emlékműnél megemlékezhetnek a katasztrófa áldozatairól.

- mondta a nagykövet, egyúttal reményét fejezte ki, hogy jövőre a bírósági perek lezárulnak.

A Viking Sigyn szállodahajó 65 éves ukrán kapitányát az ügyészség

vízi közlekedés halálos tömegszerencsétlenséget okozó gondatlan veszélyeztetésével és segítségnyújtás elmulasztásával vádolja.

Az ügyben 2020 márciusában előkészítő tárgyalást tartottak, amelyen a vádlott közölte, nem mond le a tárgyalás jogáról. Azóta több alkalommal koreai túlélőket hallgattak meg távmeghallgatással.

Az ügyben polgári per is indult 2022. január 21-én a Fővárosi Törvényszéken. A dunai hajóbaleset károsultjai, valamint az áldozatok hozzátartozói - 78 felperes - összesen több mint 4 milliárd forint sérelemdíjat várnak a balesetben részt vevő két hajót üzemeltető hajózási társaságtól. A társaságok képviselői vitatják a keresetlevél állításait.