Idén már annyi illegális migráns próbált Magyarországra jönni, mint Székesfehérvár lakossága. Ez kétszer annyi, mint tavaly egész évben. A háború pedig tovább fokozhatja a migrációs nyomást.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes Magyarország kormányának a közösségi oldalán arra hívja fel a figyelmet, hogy a déli határon illegálisan átkelni próbáló migránsok száma az idei év első felében meghaladta a 100 ezret. Ez a szám megegyezik Székesfehérvár teljes lakosságával.

A tavalyi év ugyanezen időszakában 43 ezren próbáltak illegális határátlépéssel. Közben folyamatosan nő az embercsempészek száma is, idén közel 750 embercsempészt fogtak el, 2021 azonos időszakában ez a szám 400 alatt volt.Miután az ukrán-orosz háború hatása begyűrűzik az afrikai országokba, még több migráns várható.

Itt lenne az ideje, hogy az Európai Unió komolyan foglalkozzon a külső határok védelmével, és végre érdemben segítse azokat a tagállamokat, amelyek az EU külső határait védik. A migráció tekintetében a magyar határon forró nyár és forró ősz várható, egyre több migráns fog próbálkozni illegális határátlépéssel a déli határon - zárta mondanivalóját Rétvári Bence.