Szigetelőanyag borult egy munkásra Debrecenben

Vágólapra másolva!
Egy debreceni építésvezető szabálytalan munkára utasította az segédmunkást, akinek az építőanyag ráborult a lábára. Emiatt eltört a combcsontja és maradandó fogyatékossága lett.
Vágólapra másolva!

A férfi építésvezetőként dolgozik egy debreceni építőipari cégnél, ami 2020 áprilisában egy négyemeletes társasházat épített Debrecen belvárosában. Az építkezésen egy raklapnyi tetőszigetelő anyagot kellett feljuttatni a tetőre.

A férfi megszervezte, hogy a szigetelőanyagot egy daru felemeli a tetőre, majd ott egy segédmunkás leakasztja a raklapot a daru kampójáról.

Forrás: Ügyészség.hu

Amikor a daru letette a szigetelést az enyhe lejtésű tetőre, a 280 kg súlyú építőanyag leborult a raklapról, rá a segédmunkás lábára.

A balesetben a munkásnak darabosra tört a combja, ami miatt maradandó járásnehézsége lett, az egyik lába hosszabb lett mint a másik.

Az építésvezető megszegte a szabályokat, nem lehetett volna az építőanyagot lejtős tetőre rakni, és a munkára két emberre lett volna szükség.

A segédmunkás figyelmeztette, hogy veszélyes lesz, de az építésvezetőt ez sem érdekelte.

Az ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat. Azt javasolják, hogy a bíróság tárgyalás nélkül ítélje pénzbüntetésre.