Jakab Péter teljes és megszégyenítő bukása

Vágólapra másolva!
Tegnap este végleg megbukott Jakab Péter, miután volt pártelnökhöz méltatlan módon távozott a Jobbikból. A hatalommániás, mégis könnyen irányítható volt Jobbik-elnök pályafutását végigkísérték a botrányok. Bármire képes volt az előrejutás érdekében: a nyilvánosság előtt antiszemita kirohanással támadta Köves Slomót, a Magyar Gárda egyenruhájában menetelt, majd összefogott Gyurcsány Ferenccel. Karrierje csúcsán azt hitte, bármit megtehet. Ez lett a veszte: a bizalmába fogadott szeretője felismerte gyenge pontját, és szépen lassan átvette tőle az irányítást. Bár kettőjüknek vannak közös terveik, Jakab Péter valószínűleg ezzel teljesen eltűnik a közéletből, bár néhány évig még felveszi parlamenti fizetését, a mandátumáról ugyanis nem hajlandó lemondani. 
Vágólapra másolva!

Csütörtök késő délután jelentette be Jakab Péter, hogy - Gyöngyösi Márton Jobbik-elnök ultimátuma után - kilép a Jobbikból. Döntése nem volt váratlan, hiszen hetek óta háborút folytat a jelenlegi pártvezetéssel.

A konfliktus akkor kezdődött, amikor a vesztes választás után megtartott tisztújító kongresszuson gyanús körülmények között megint Jakab lett az elnök. Ekkor azonban már saját korábbi bizalmasaival sem tudott együtt dolgozni. Így előre menekülve lemondott az elnöki tisztségről, és el kezdett új pártot szervezni: Facebook-oldalán látványosan mellőzte a párt nevét, logóját, a központ politikai üzeneteit.

Tovább nőtt a feszültség azután, hogy lemondatták a frakcióvezetői tisztségről is. Végül az vezetett a szakításhoz, hogy a párt új elnöke, Gyöngyösi Márton tegnap nyílt levélben szólította fel: döntse el, hogy megy, vagy marad. Ennek előzménye az volt, hogy Jakab szeretője, Molnár Enikő hétfőn több amberével együtt egy utcai Jobbik-fórumon támadt Potocskáné Kőrösi Anitára. Jakab Péter Gyöngyösi felszólítására a távozás mellett döntött.

Jakab: "Semmivel nem tartozunk a zsidóknak"

A borsodi születésű Jakab 2009-ben csatlakozott az antiszemita Jobbikhoz, ahol gyorsan a miskolci csoport vezetője, majd helyi önkormányzati képviselője lett.

Ekkoriban egyértelműen a szervezet szélsőségesei közé tartozott, amit jól mutat, hogy rendszeresen részt vett a Magyar Gárda rendezvényein.

Sőt, többször is magára öltötte a szervezet fekete egyenruháját, egyik alkalommal így igazoltatták őt a rendőrök az egyik gárdás botrány után. De a hírhedt mellényben ült be a miskolci közgyűlés korábbi, 2012-es ülésére - erről tanúskodik az eseményről készített jegyzőkönyv. Az egészet az teszi különösen nevetségessé, hogy évekkel ezután azt nyilatkozta, hogy "a Magyar Gárda egy szégyen volt, örülök, hogy már nincsenek."

Ma már szégyennek nevezi a Magyar Gárdát, korábban a ruhájukat viselte Forrás: bennfentes.hu

Jakab tehát erősen igazodott a Jobbik irányvonalához, aminek a mai napig része az antiszemitizmus.

- írta a Köves Slomó vezető rabbinak címzett nyílt levelében pár évvel ezelőtt, akkor, amikor a Jobbik a zsidó képviselők listázásával állt elő a parlamentben (éppen a jelenlegi elnök, Gyöngyösi Márton révén) Az előzmény az volt, hogy Köves Slomó egyik írásában élesen bírálta a Jobbik szélsőséges antiszemita politikáját. Ez bőven elég volt Jakabnak az újabb antiszemita kirohanásokhoz. Többek között azt írta: "a zsidó megmondóemberek a magyar nemzet egészét teszik felelőssé a zsidó holokausztért", ahelyett, hogy magukba szállnának. Egy másik alkalommal szintén "a zsidó megmondóemberek" felelősségéről értekezve megállapította, hogy a magyar emberek miattuk nem emlékeznek szívesen a holokausztra.

Szintén jókorát zsidózott Jakab, amikor egy 2010-es miskolci lakossági fórumon kiválasztott néphez tartozó bűnözőkről beszélt, és zsidózó vicceken nevetett.

Csakhogy a Jobbikban az antiszemita politikusokat nem büntetik meg, hanem éppen ellenkezőleg: felemelik. Ez vezetett Jakab karrierjéhez is.

Miskolcról az országos politikába

Jakab a Jobbik miskolci polgármester-jelöltje lett a 2014-es önkormányzati választáson. Nem járt sikerrel, jócskán alulmaradt az azóta meghalt Kriza Ákossal (Fidesz-KDNP) szemben, de a baloldal jelöltjétől is simán kikapott.

A kudarc nem törte ketté a karrierjét, hiszen egyrészről ismét bekerült a városi közgyűlésbe, másrészről 2016 szeptemberében Vona maga mellé vette, és a párt szóvivőjének nevezte ki. A Jobbik ekkor már erősen közeledett a baloldalhoz, bizonyos pillanatokban úgy tűnt, a korábbi nézeteltérések ellenére hajlandóak összefogni velük. Bár végül ebből a 2018-as parlamenti választáson - nyilvánosan - még nem lett semmi, Jakab szóvivőként többször is kellemetlen helyzetbe került.

Többször is kénytelen volt magyarázkodni pártja szövetségi politikája miatt. Így nem egyszer szögezte le, hogy a Jobbik nem köt választási szövetséget semmilyen párttal. Aztán éppen az ő vezetése alatt lett a Jobbik a Gyurcsány vezette DK tagozata.

Sokak szerint történelmi árulást követett el Jakab Péter Forrás: --

Visszatérve a pályafutására: a szóvivőség a választási vereség ellenére bőven megérte neki, a pártlistáról bekerült az Országgyűlésbe, ahol aztán gyorsan haladt felfelé a Jobbik ranglétráján. Először 2019 januárjában a párt frakcióvezető-helyettese lett, majd Gyöngyösi Márton EP-képviselővé választása után a képviselőcsoport vezetőjének választották.

A Vona Gábort a pártelnöki székben váltó Sneider Tamás szervezeten belüli pozíciói ekkorra már meggyengültek, így sokan az agresszív akcióival ismertté vált Jakabban látták a pártszakadásokon túl lévő, lejtmenetben lévő Jobbik megmentőjét. Az újabb bukás, ezúttal az uniós választási vereség után a Sneider-féle elnökség lemondott, ezzel számára megnyílt az út a hatalomba.

2020 januárjában Jakab a párt kongresszusán a Jobbik elnöke lett. Csakhogy Jakab alkalmatlan volt a vezetésre, egyeduralmat vezetett be a pártban, elnökségét végig kísérték a botrányok. Később lelepleződött: az egyeduralomra azért volt szükség, hogy eltitkolja, valójában nem ő irányít, hanem kabinetfőnöke, a mamuszosként ismertté vált Molnár Enikő - akiről csak később derült ki, hogy Jakab szeretője.

Botrányok egymás után

Bár kívülről úgy tűnhetett, hogy a Gyurcsány-vonalat képviselő Jakab mögött egységesen sorakoznak fel a jobbikos politikusok, ez a legkevésbé sem így volt. Sokan kifejezetten rossz szemmel nézték, ahogy mindenféle erkölcsi fenntartás nélkül teljesítette be elődjének, Vona Gábornak a politikáját, a párt balra tolását.

Belül forrtak az indulatok, amit Jakab csak kommunista eszközökkel tudott elnyomni: a párt vezető politikusai azzal vádolták meg, hogy besúgórendszert épített ki. Számtalan alapszervezet oszlatta fel magát, több parlamenti képviselő is inkább átült a függetlenek közé, aminek következtében drasztikusan csökkent a frakció létszáma, és a párt középvezetői is sorra távoztak.

A kudarcsorozatot hangos, hisztérikus performanszokkal próbálta feledtetni a pártelnök.

Jakab egyik hisztije a parlamentben Forrás: MTI/Kovács Attila

Jakab többek között olyan akciókkal igyekezett felhívni magára a figyelmet, hogy az Országházban egy zsák krumplit lóbált, majd beleült a miniszterelnök székébe. Megszólalásaiban tudatosan tiszteletlenül beszélt politikai ellenfeleivel - így próbálta eljátszani a dühös kisembert, ahogy ő elképzelte. Csakhogy ez az ő pozíójából teljesen hiteltelen volt: ahogy az Origo elsőként számolt be róla, frakcióvezetőként - irodával, szolgálati autóval - havonta megközelítőleg 6,2 millió forintnyi tiszteletdíj és juttatás járt neki.

Az első nagy bukása az volt, amikor a baloldali előválasztási cirkusz első fordulójában kiesett, utolsó előtti lett, egyedül a mérhetetlen támogatottságú Fekete-Győr Andrást sikerült megelőznie. Ekkor már jól látszott, hogy az elvtelenség és a Facebook-politizálás nem vezet eredményre. Pedig egyes hírek szerint Jakab fűnek-fának azzal dicsekedett, a választások után ő lesz a belügyminiszter. Ehhez képest

elnöksége idején a Jobbik tagsága csökkent, a párt országos támogatottsága pedig tovább gyengült.

Ezt tökéletesen igazolja az áprilisi választás kimenetele: amíg 2018-ban az országgyűlési választáson több mint egymillió szavazója volt az időközben teljesen baloldalivá váló pártnak, addig mára alig százezer maradhatott. A Jobbik lett az egyetlen párt a baloldali összefogásban, amely nem tudott egyéni körzetben nyerni. Bár Jakab már a választás estéjén megpróbálta rátolni Márki-Zay Péterre a felelősséget, ezzel csak kétségbeesetten menekülni próbált a nyilvánvaló bukás elől. Ezután egyre nevetségesebbé vált, amiben főszerepet játszott egyetlen tanácsadója, kabinetfőnöke és szeretője, Molnár Enikő is.

A mamuszos tanácsai

Pártbeli információk szerint Jakab szóvivősége idején ismerkedett meg a párton belül egyre nagyobb befolyásra szert tevő nővel. A korábban BKV-ellenőrként dolgozó Molnár Enikővel szimbiózisban dolgoztak, és szoros viszony alakult ki közöttük. Miután Jakabot képviselőnek, majd frakcióvezetőnek választották, szinte magától értetődő volt, hogy Jakab a parlamentbe is magával viszi Molnárt.

A határozott nő a rossz nyelvek szerint gyorsan Jakab fejére nőtt, és már másnap átvette az irányítást a pártban, így a szervezeten belül csak "főtitkárnőként" szólították. A titulust azzal érdemelte ki, hogy egyedül rajta keresztül lehetett közel férkőzni a párt elnökéhez. Ha valaki akart valamit Jakabtól, először Molnárral kellett egyeztetnie – ez alól senki nem volt kivétel. Karrierje csúcspontján

Molnár volt a Jobbik legbefolyásosabb szereplője, aki sokszor a hatáskörét túllépve hozott döntéseket fontos kérdésekben. Szemtanúk szerint volt olyan is, hogy ő tárgyalt Jakab irodájában és Jakab vitte neki a kávét.

Jakab Péter házassága Molnár Enikő miatt ment tönkre Forrás: Facebook

Noha a párton belül már évek óta nyílt titoknak számított, a szélesebb nyilvánosság először tavaly novemberben szerezhetett tudomást arról, hogy Jakab és Molnár között több van, mint egyszerű munkakapcsolat.

A volt pártelnök és kabinetfőnöke élettársi viszonyát a Bors mutatta be, miután többször is lefotózták őket, ahogy esténként nagy bőröndökkel bemennek, majd másnap reggel elhagynak egy XI. kerületi lakást. Molnár háromgyerekes édesanya, férjezett asszony, ésJakabnak is caládja volt.

A Jobbik jelenlegi vezetése most már nyíltan beszél arról, hogy Jakab elnöksége alatt is mindenben hallgatott Molnárra. Sőt, Gyöngyösi Márton ennél is tovább menve tegnapi posztjában gunyorosan azt írta, hogy "egyetlen tanácsadód által megalkotott buborékodba zárkóztál, amelyben a népszerűséget Facebook-lájkokban mérik."

- írta meghökkentően durván egykori szövetségesének a pártelnök.

Minden jel arra utal hogy a Jakab-Molnár páros egy új pártban akarja folytatni a pályafutását. Erre lehet következtetni abból, hogy Jakab a bukása előtt, még frakcióvezetőként 103 millió forintot próbált meg kijátszani a Jobbik kasszájából. A pártvezetés szerint ez az összeg az új pártra, aminek várhatóan a Nép Pártján lesz a neve, ment volna. A Jobbikban úgy tudják: Jakab augusztus 20-án akarja megalakítani a pártot.