Tordai Bence megbukott: bonthatja a luxusvilláját!

Tordai Bence
Vágólapra másolva!
Hetek óta összevissza beszél és tagadni próbál a szélsőbaloldali botránypolitikus, azonban most már biztos, hogy szabálytalanul építette luxusházát Budapest legdrágább kerületében Tordai Bence. A kormányhivatal egyértelmű törvénytelenségeket állapított meg. 
Vágólapra másolva!

Szabálytalan építkezés miatt indított a kormányhivatal eljárást a párbeszédes politikus 150 milliós háza ügyében, a hivatal ugyanis megállapította, hogy az egyszerű bejelentés alapján felépült villa

„jogszerűtlen és szakszerűtlen, ezáltal szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg".

A hivatal mindezek miatt Tordainak a házra vonatkozó hatósági bizonyítvány iránti kérelmét elutasította, a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadta. Ezzel egyidejűleg pedig építésrendészeti eljárást indított a szabálytalanul épített villa miatt.

Emlékezetes, júliusban derült ki, hogy az építési előírásokat kijátszva 150 milliós villát épített magának Tordai Bence Budapest egyik legdrágább kerületében. Az ügyben a rendőrség hivatali visszaélés miatt indított nyomozást.

Tordai Bence 150 milliós háza Budapest legdrágább kerületében Forrás: Metropol

A telken, amire Tordai építkezett, korábban állt egy régi parasztház, a baloldali politikus lényegében e mögé „bújva" kezdte el kijátszani az építési előírásokat. Mivel a kérdéses telekre a szigorú előírások miatt nem kaphatott új épületre engedélyt, ezért

azt állította, hogy csak felújítja a meglévő épületet, azonban azt teljesen lebontva egy új, 150 milliós villát épített.

Tordai Bence papíron ezt a parasztházat újította fel Forrás: Metropol

A botrány kirobbanásakor Tordai azt állította egyébként, hogy a 150 milliós ár túlzás, annak a feléből is kijött az építkezés Budapest legdrágább kerületében. Ezek után azonban elmenekült a kérdések elől. Amikor a Mediaworks Hírcentrum telefonon kereste meg, egyszerűen

köszönés nélkül lecsapta a telefont, és nem válaszolt az ingatlanbotránnyal kapcsolatos kérdésre.

A Metropol kérdéseire is zavartan válaszolt, összevissza beszélt arról, hogy lebontotta az eredetileg a telken álló parasztházat.

A Metropol információi egyébként alátámasztották, hogy Tordai megszegte a szabályokat. A lap szerint a szakértői vizsgálat ugyanis feltárta, hogy „a terveken szereplő meglévő, megmaradó falak nem találhatók meg, helyette teljesen új vázkerámia lett kivitelezve". Az építkezéskor kötelezően vezetett e-napló azt is tartalmazza, hogy „teljes bontás és gépi alapásás" történt. Ezek alapján feltételezhető, hogy

Tordai háza engedély nélküli, illegális építkezésnek minősül, s mint ilyet, egyértelműen le kell bontani.

Az építkezés idején, valamint azóta is hatályos jogszabály ugyanis világosan felsorolja, milyen építkezési formákhoz nem szükségeltetik engedély, erről a Pesti Srácok írt. Ezek közül kiemelkedik ez a pont:

Meglévő építmény hasznos alapterületet nem növelő bővítése, kivéve a lapostetős épület magastetővel történő bővítése.

Ez azt jelenti, hogy ugyan léteznek olyan bővítési eljárások, amelyekhez nem szükséges építési engedély, azonban a Tordai-féle építkezés nem ebbe a kategóriába esik.

Tordai egyébként augusztus elején nem cáfolta, hogy teljes egészében lebontatta a parasztházat, ami a telken állt, csupán azt ismételgette, hogy szerinte „minden szabályszerűen történt."

Az ügyben a politikusok ellen is eljáró Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) alárendeltségébe tartozó Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytatott vizsgálatot, majd onnan átkerült az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz.

Az ügyet azért vette át a BRFK, mert először az engedélyezési feladatokkal kapcsolatban eljárt, illetve az építési tevékenységet ténylegesen végző személy(ek) felelősségét kell vizsgálni, és csak ezután lehet elővenni Tordait.

Tordai Bence Forrás: Metropol

A legfrissebb információk pedig már arról szólnak, hogy Tordai villája „jogszerűtlen és szakszerűtlen, ezáltal szabálytalan építési tevékenységgel valósult meg".

Érdekesség, hogy Tordaitól egyébként még a II. kerület szocialista polgármestere is elhatárolódott, és a kormányhivatalra hivatkozott. Őrsi Gergely a Mediaworks Hírcentrumnak megerősítette, hogy szerinte az építési szabályok mindenkire vonatkoznak, azok megkerülését pedig szankcionálni szükséges. Arra a kérdésre viszont, hogy szerinte le kellene-e mondania Tordai Bencének, mellébeszélésbe kezdett:

- mondta, nem válaszolva a kérdésre.

Most a kormányhivatal egyértelműen állást foglalt.