Európa szenved a szankcióktól

Fitch Ratings
NEW YORK, UNITED STATES - APRIL 6: Fitch Ratings, leading international credit rating institution, in New York, on April 6, 2015. U.S. stocks closed higher, led by gains in energy shares as the price of crude oil surged. Cem Ozdel / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Jelentősen emelkednek az európai országok gazdasági és pénzügyi kockázatai az orosz–ukrán háború és a több sebből vérző szankciós politika következményeként. A kedvezőtlen folyamatok a nemzetközi hitelminősítők döntéseiben is tükröződnek - írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Azt a tényt, hogy az orosz energiahordozókra kivetett nyugati szankciók, illetve további, még csak lebegtetett embargós intézkedések leginkább Európát hozzák nehéz helyzetbe, a hitelminősítő szervezetek is rendre visszaigazolják.

Jó példa minderre a Fitch Ratings minapi döntése, amellyel leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Ausztria államadós-osztályzatának kilátását.

A lépés indoklásában szerepel, hogy az ország makrogazdasági kilátásait és közfinanszírozási rendszerét kockázatok terhelik, amelyek az energiaellátásból és a magas árakból erednek. A hitelminősítő megemlítette az orosz földgázszállítások esetleges teljes és hosszú ideig tartó leállását is.

A Fitch ismertette, hogy Ausztria függése az orosz földgáztól még európai összehasonlításban is magas, még azzal együtt is, hogy az orosz import részaránya a teljes ellátáson belül ötven százalék alá csökkent az ukrajnai háború előtti nyolcvan százalékról.

Nagy-Britannia államadós-osztályzatának kilátását is rontotta a Fitch Ratings, ahogy ezt tette az S&P Global Ratings is. Ennek hátterében a többi között a brit kormány energia-támogatási programja áll, amely – a részben visszavont – adócsökkentési tervekkel együtt a szervezetek szerint az államháztartási hiány jelentős növekedéséhez vezethet.

Korábbi hír volt, miszerint már a téli gázszámlák megérkezése előtt mintegy 11 millió embernek keletkezett hátraléka az elszálló energiaárak miatt. Ez pedig a háborúnak és az orosz energiahordozókat érintő szankcióknak a következménye.

A Fitch még májusban szintén negatívra rontotta Csehország államadós-besorolásának kilátását. A szervezet az indoklásban egyebek mellett kitért a magas inflációra, amely gyengíti a háztartások fogyasztását, valamint az oroszoktól érkező energiaforrások esetleges teljes elakadására. Mindez visszaveti a gazdasági növekedés esélyeit.

A Moody's is figyelmeztetett Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A Moody's Investors Service a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy az emelkedő energiaárak és a lehetséges ellátási korlátozások jelentős működési nehézségeket támasztanak több nyugat- és közép-európai bankrendszer nagy energiafelhasználó vállalati adósaival szemben.

A távirati iroda tudósítása szerint a jelentés megjegyezte, hogy Nyugat-Európán belül Németországban, Ausztriában és Olaszországban, a közép-európai uniós gazdaságok közül pedig Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában különösen érzékenyek a vállalati adósok az energiaárak emelkedésére vagy az ellátás esetleges korlátozására.

Mivel Európa a recesszió közelében jár, a Moody's várakozása szerint visszafordul az európai bankok hitelezési teljesítményének hosszú ideje tartó javulási folyamata. A hitelminősítő jelezte: a kedvezőtlen hatásokat tompíthatják azok a kormányzati intézkedések, amelyek könnyítik az adósok pénzügyi terheit.

Kormányzati segítség a cégeknek

A kormány a feldolgozóipari kis- és középvállalkozások energiatámogatási programjában megnövekedett rezsiterheik részleges átvállalásával, energiahatékonysági beruházásaik ösztönzésével segíti a munkahelyek megőrzését – emlékeztetett tegnap a Technológiai és Ipari Minisztérium. A tárca felkérésére a területi kamarák közreműködnek a lehetőség bemutatásában. A kormány idén összesen százmilliárd forinttal segíti az energiaválság hatásainak leginkább kitett ágazat cégeinek talpon maradását. A programban az áram-, gáz- vagy távhőköltségek negyedik negyedéves növekményének felét vállalhatják át, vissza nem térítendő támogatást kínálnak az energiahatékonysági beruházásokhoz felvett hitel önrészének kiegészítésére – írta a távirati iroda.