Fürjes Balázs: Magyarország vagy szabad, vagy nem létezik

FÜRJES Balázs
Budapest, 2022. július 19. Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára napirend előtt szólal fel az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2022. július 19-én. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Nekünk a szabadság nemzetmegtartó erő, mert Magyarország vagy szabad, vagy nem létezik, és csak a szabad Magyarország tud tenni határon túli közösségeinkért - hangsúlyozta Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára ünnepi beszédében szombaton Szabadkán az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 66. évfordulójának vajdasági központi megemlékezésén.
Vágólapra másolva!

"Ha magányos nemzetként (.) nem sajátunk az önálló, szabad, független Magyarország, akkor egész egyszerűen elveszünk" - tette hozzá. Majd úgy folytatta: "Szabadnak lenni azt jelenti, hogy önmagunk lehetünk, hogy a saját életünket éljük, hogy vagyunk, akik voltunk, és leszünk, akik vagyunk, hogy nem mások elvárásainak kell megfelelnünk, hogy saját életünk dolgairól mi magunk döntünk".

- hangoztatta Fürjes Balázs. Rámutatott, hogy Magyarország számíthat a kormányra, amely meg fogja védeni a magyarok békéjét, biztonságát, szabadságát és összetartozását határon innen és túl.

"De ehhez az is kell, hogy a maga helyén mindenki tegye a maga dolgát" - hangsúlyozta.

1956 a nemzet példátlan összefogása, egysége és egyetértése volt - magyarázta Fürjes Balázs, aki arra is kitért, hogy a nagy dolgok csak nemzeti egységben tudnak megtörténni.

- részletezte. Kitért arra is, hogy ez az egység adja a talapzatot a magyarok önazonosságának és szuverenitásának a védelméhez, illetve ez alapján tudja a kormány érvényesíteni a nemzeti érdekeket a brüsszeli bürokratákkal szemben is.

Fürjes Balázs. Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédében kijelentette: "Közösségi erőnk abban mérhető, hogy mennyi vérveszteséget vagyunk képesek elviselni úgy, hogy nem adjuk fel, hanem megőrzünk mindent, ami a magyarságunk számára fontos".

Hozzátette: "Megtartjuk az otthont a szülőföldünkön, hogy azoknak, akik megtapasztalták a nyugati szabadság jelenlegi állapotát és megnyilvánulásait, legyen hova hazajönniük". 1956 is megmutatta, hogy a magyarok képesek erre - szögezte le.

- húzta alá a politikus.

Pásztor István idézett egy tanulmányt, amely arról szólt, hogy ha 1956-ban nem hagyta volna el 176 ezer ember Magyarországot, akkor mennyivel lenne magasabb az ország népességszáma. A VMSZ elnöke úgy fogalmazott: "Az idézett tanulmány egyik megállapítása az volt, hogy mennyivel több magyar lett volna (.), ha nincs '56, de ha nincs '56, akkor bizony ma nemzet sincs". "1956 ugyanis a nemzetként való megmaradás egyetlen módja volt minden vérveszteségével, áldozatával egyetemben.

Egy egész ország a hiányból építkezve tartotta meg önmagát: a család fogalmának erejét széttépett, tönkretett családok mentették át a magyar fejekben, az önkényuralmi jelképpel meggyalázott nemzeti zászló, amelynek a közepéből eltávolították a kommunista jelképet, megcsonkítottságával nemzedékről nemzedékre mentette át annak élményét, hogy az önrendelkezés és szuverenitás nem feladható" - folytatta.

A legnagyobb délvidéki magyar párt elnöke szerint a nemzet ünnepei az emlékezésen kívül arra is lehetőséget adnak, hogy az ember átgondolja, jól értelmezi-e a jelen történéseit.

Emlékeztetett arra, hogy, mint mondta,

A benzinhiány, az áramszünetek, a hideg tantermek és gyárcsarnokok, illetve a hiperinfláció mindenki számára ismerős a Vajdaságban - magyarázta, majd hozzátette: "Nem úgy vettük észre, hogy ettől megroppant volna a rezsim".

- hangoztatta Pásztor István.

A politikusok az ünnepség előtt megkoszorúzták az 1956-os emlékművet a Szabadka melletti Palicson.