A Katar-ügy tükrében furcsa az EU-tól azt hallani, nálunk nagyobb a korrupció, mint az uniós átlag – mondja az Integritás Hatóság elnöke

Vágólapra másolva!
A példátlan európai parlamenti korrupció kapcsán Bíró Ferenc, az Integritási Hatóság elnöke furcsának nevezte azokat az uniós megjegyzéseket, hogy Magyarországon nagyobb a korrupció, mint az EU-s átlag.
Vágólapra másolva!

Az Integritás Hatóságnak nagyon széles jogköre van, és ezzel fog is élni – mondta el a nemrég felállt testület elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Bíró Ferenc kijelentette, a nyomozati cselekményekig bármit meg tudnak csinálni, sőt, tehetnek felülvizsgálati indítványokat is, megállíthatnak közbeszerzéseket, előírhatnak bizonyos eljárásokat, megmondhatják, hogy bizonyos kiírók milyen típusú szerződéseket kössenek. A hatóságnak kockázatelemzést is kell végeznie, s
ha olyan tranzakciókat, ügyleteket lát a piacon, amelyek esetében erre szükség lehet, saját hatókörében is eljárhat - számolt be az interjújról a Mandiner.

A Katar-gate tükrében pedig furcsának nevezte azokat az uniós megjegyzéseket, hogy Magyarországon nagyobb a korrupció, mint az EU-s átlag. S azt állította, hazánknak – például a működőtőke beáramlását tekintve – nem nagyobb emiatt a kockázati besorolása, mint a környező országoknak.