Megszólaltak a szomszédok: döbbenetes történetek az aljas rendőrgyilkosról

Sz. Szilárd, elkövető, rendőr gyilkos, 2023. 01. 12.
Vágólapra másolva!
Szinte folyamatosan drogozott, mindenkivel kötekedett - ezt mondták a rendőrgyilkosról az Origónak a lakók, akik abban a házban élnek, ahol múlt hét csütörtök éjjel a 35 éves Sz. Szilárd szíven szúrta Baumann Péter főtörzsőrmestert. Ahogy arról beszámoltunk, két - szintén megsérült - társa úgy tudta végül elfogni a gyilkost, hogy meglőtték a lábán. Az egyik lakó azt mondta, a férfi akkor is ijesztő volt, amikor „tisztának látszott" - de nagyon ritkán volt tiszta. Többen félnek, van, aki a költözésen gondolkozik.
Vágólapra másolva!

A csendes Lecke utcai háznál hétfőn reggel már csak a kapuban égő mécsesek emlékeztettek a múlt heti tragédiára, amikor az őrjöngő Sz. Szilárd halálra késelt egy fiatal rendőrt, két másikat pedig megsebesített. A rendőrségi kordonok eltűntek, a szirénázás helyett már csak mindennapi élet zajait lehet hallani. Egy szomszédos lépcsőházban élő pár emlékezetében még élnek a csütörtök este történései, saját bevallásuk szerint az erkélyükről nézték végig azt, ami a támadás után történt. Látták, hogy több mentős és rendőr is volt a háznál, ahogy azt is, hogy elvitték a lépcsőházból a brutálisan megkéselt Baumann Pétert.

– mondta a férfi. A párja szerint a házban sokan félnek a történtek után, ő is többször elgondolkozott már azon, hogy el kellene költözniük.

Fotó: Polyák Attila - Origo

- teszi hozzá a férfi.

A ház környéke csendes volt hétfő reggel. Egy férfi, aki pont akkor ért haza, az Origónak elárulta, hogy ismerte a támadót. Emlékei szerint 2021-ben költözött be a házba, ahol albérletben lakott.

– mondta a férfi. Elmondta, hogy Sz. Szilárd sokat kötekedett, vitatkozott az emberekkel, neki is volt vele egy incidense.

Fotó: Polyák Attila - Origo

– mondja a férfi, akibe emiatt kötött bele a rendőrgyilkos.

A gyilkosság estéjén nem volt otthon, de úgy hallotta, hogy

a férfi minden lakásba bekopogott a támadás előtt, és azt kérdezte a lakóktól, hogy nincs-e valami baj.

Elmondása szerint Sz. Szilárd az elmúlt egy évben sokkal agresszívabb lett.

Forrás: Origo

A lépcsőház földszintjén is égő mécsesek emlékeztetnek a tragédiára. A földszinti három lakás közül az egyik ajtaja különbözik a többitől, az lehetett az, amit a támadó betört.

Egy másik szomszédjának is volt vitája Sz. Szilárddal, amit megosztott az Origóval is. Az ő bűne is az volt, hogy az utcán, az ablaka közelében beszélgetett egy ismerősével, ami miatt Sz. Szilárd kiszólt neki, és ezen össze is vesztek.

– magyarázza a férfi, aki szintén úgy tudja, hogy Sz. Szilárd egyedül, albérletben lakott a házban és arról is beszélt, hogy építkezési vállalkozóként dolgozott.

Sz. Szilárd ügyvédje - vagy ügyvédei - megpróbálják azt elhitetni az ügyészséggel és a bírósággal, hogy a rendőrgyilkosnak pszichiátriai problémái voltak. Azt már sikerült elérniük, hogy az IMEI-be, az Igazságügyi Megfigyelő- és Elmegyógyintézetbe kerüljön 30 napra.

Csakhogy a rendőrgyilkosnak korábban is volt több ügye az igazságszolgáltatással, jelenleg is felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt áll, mégsem merült fel soha, hogy ne lenne teljesen beszámítható. Agresszív viselkedését az őt ismerők szerint alapjellemén túl az egyre erősebb drogfogyasztás okozta.

Ahogy azt korábban megírtuk, csütörtökön éjjel azért riasztották a rendőröket egy Lecke utcai társasházhoz, mert egy férfi betörte a szomszédja ajtaját és őrjöngött. Sz. Szilárd intézkedés közben a három rendőrre is rátámadt egy késsel.

Az egyik rendőrt combon, a másikat a vállán, a harmadik társukat, Baumann Pétert pedig szíven szúrta.

Ő a kórházban belehalt a sérüléseibe.

A támadót a másik két megkéselt rendőr vette üldözőbe, és a közeli villamosmegállóban utolérték. Itt leadtak egy figyelmeztető lövést, a rendőrgyilkos viszont nem állt meg, nem adta meg magát.

Ezek után az egyikük lábon lőtte a férfit, akit még ez sem állított meg.

Akkor esett el, amikor a sínekről felugrott a peronra. A rendőrgyilkos a kihallgatása közben mindent tagadott és panaszt tett a gyanúsítás ellen. A TV2 Tények információi szerint a kórházból nem börtönbe, hanem elmegyógyintézetbe került.

Baumann Péter főtörzsőrmester több mint 9 éve szolgált, februárban lett volna 30 éves.