Megérkezett Ferenc pápa Magyarországra

Ferencpápa2023, Ferenc pápa, pápalátogatás, háromnapos apostoli látogatás, Ferenc pápa magyarországi látogatása, Magyarország, péntek, 2023, Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, leszállt
Vágólapra másolva!
Megérkezett Ferenc pápa Magyarországra péntek délelőtt. A szentatya gépe a Liszt Ferenc repülőtéren szállt le. Ferenc pápa 41. külföldi látogatása lesz a péntektől vasárnapig tartó budapesti apostoli út. Ez a második látogatása Ferenc pápának Magyarországon. Korábban II. János Pál tett kétszer hivatalos látogatást hazánkban.
Vágólapra másolva!

Megérkezett Ferenc pápa Magyarországra. A szentatya háromnapos apostoli látogatásra érkezett hazánkba. Ferenc pápa 41. külföldi látogatása lesz a péntektől vasárnapig tartó budapesti apostoli út. A katolikus egyházfő utazásai a 2013-as megválasztása óta hatvan országot érintettek.

A pápa útja elsősorban pásztori látogatás, a katolikus egyházfő azért érkezett Budapestre, hogy

meglátogassa a Magyarországon élő keresztényeket, katolikusokat, és biztassa, megerősítse őket hitükben; ugyanakkor állami látogatás is, amely lehetőséget teremt arra, hogy Ferenc pápa értékekről közvetítsen üzenetet.

Forrás: MTI

A repülőgépen az egyházfőt Michael Wallace Banach apostoli nuncius köszöntötte, majd Ferenc pápa lifttel hagyta el a gép fedélzetét. A pápát állami részről Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, az egyház képviseletében Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és Kocsis Fülöp érsek-metropolita fogadta.

A szentatya evett is a kínált kenyérből

Jelen volt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is.
A pápai delegáció tagja mások mellett Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár és Paul Richard Gallagher érsek, a vatikáni államközi kapcsolatok vezetője. A repülőtéren száz gyerek is várta Ferenc pápát, közülük két, magyar népviseletbe öltözött gyerek kenyeret és sót adott át neki; a szentatya evett is a kínált kenyérből.

A katolikus egyházfő a megérkezése után elsőként, mitegy húszperces négyszemközti találkozón vett részt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel.

Minden készen áll

Mint arról korábban beszámoltunk,minden készen áll Ferenc pápa pénteken kezdődő háromnapos apostoli látogatására. Ferenc pápa immár másodszor látogat Magyarországra, és most államfői minőségében is érkezik. Egy világszínvonalú eseménnyel készülünk, ami világszinten is meg fogja állni a helyét - mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ezért is fontos Ferenc pápának a budapesti látogatás

Most két ortodox keresztény ország háborúzik egymással, az oroszok és az ukránok bár egy felé imádkoznak, egyforma liturgiájuk van, mégis egymás ellen vannak. Ezért is fontos a béke hangsúlyozása – jelentett ki Bese Gergő atya az Origónak adott interjúban.Ferenc pápa magyarországi látogatása kapcsán a dunavecsei plébános arról is beszélt, hogy amit Magyarország mond, és amivel a Vatikán is maximálisan egyetért, az egy krisztusi üzenet, a békét mindig hirdetni kell, nem szabad feladni. Bese Gergő atya szerint fontos, hogy a Szentatya annak ellenére vállalja a megterhelő utazást, hogy az egészsége nem kiváló. Az atya szerint fontos, hogy a fiatalok személyes tapasztalásuk révén közelebb érezhetik magukhoz nemcsak az egyházat, hanem Istent is. Ferenc pápának van mondanivalója a XXI. század fiataljainak, és a mai kor emberének.

Novák Katalinnal és Orbán Viktorral is találkozik a Szentatya

A hivatalos fogadtatását követően a pápát a Sándor-palota előtti téren Novák Katalin köztársasági elnök fogadja. Az államfőnél tett udvariassági látogatását követően az egyházfő Orbán Viktor miniszterelnökkel találkozik. Ezt követően a Karmelita kolostorban az állami hatóságok, a társadalmi élet és a diplomáciai testület képviselőivel találkozik, a nyilvános eseményen Ferenc pápa és Novák Katalin is beszédet mond.

A Vatican News által közreadott képen Ferenc pápa (b) magánkihallgatáson fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt a Vatikánban 2022. április 21-én Forrás: MTI/Vatican News/Vatican News

Péntek délután Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A Szentatya ott is beszédet mond. A Bazilikába a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt csak a meghívottak léphetnek be, de a Szent István térre korlátozott számban zarándokokat, híveket is várnak.

Találkozás fiatalokkal

Szombat reggel Ferenc pápa magánlátogatást tesz a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonában, majd a Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus templomban szegényekkel, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik, valamint beszédet is mond. Az eseményen való részvétel meghíváshoz, illetve regisztrációhoz kötött. Ezt követően a pápa a görögkatolikus egyház képviselőivel, valamint a hívekkel találkozik.

A katolikus egyházfő délután a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik. Az eseményen a meghívott és regisztrációval rendelkező, mintegy 11 ezer fiatal vesz részt. A programban Ferenc pápa beszéde mellett többi között tanúságtételek, néptánc, közös ima és zenei előadások is szerepelnek. Este a pápa a Jézus Társasága tagjainál tesz látogatást.

Forrás: MTI

Szentmise a Kossuth Lajos téren

Ferenc pápa vasárnap délelőtt a Kossuth téren celebrál szentmisét, ezen külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően bárki részt vehet.

A szentmisét a Szent István-bazilikánál kivetítőn is figyelemmel lehet kísérni.

A szervezők azt javasolják, hogy részvevők gyalog vagy tömegközlekedéssel menjenek a Kossuth térre, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet. A közösségi közlekedés útvonalaival és menetrendjével kapcsolatban a szolgáltatók (MÁV, Volánbusz, BKK) honlapján található bővebb tájékoztatás. A rendezvény területén mosdókat és egészségügyi állomást helyeznek el, a zarándokok eligazodását és az események gördülékeny lebonyolítását több száz önkéntes segíti.

Vasárnap délután Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik. A program része két tanúságtétel, egy zenei blokk és az egyházfő beszéde lesz. Az egyházfő és a vatikáni delegáció repülőgépe a hivatalos búcsúztatást követően vasárnap késő délután indul vissza Budapestről Rómába.

A pápalátogatásról rendkívüli műsorfolyamban számol be a HírTV, a vizit ideje alatt élő közvetítésekkel és studióbeszélgetésekkel jelentkeznek. Erről és a pápalátogatás programjáról IDE KATTINTVA tájékozódhat.