Orbán Viktor: Félre kell tolni a nyugati liberális elitet

Vágólapra másolva!
156 ezerrel több gyermek született a családpolitikai intézkedésekkel, mint ha azokat nem vezettük volna be - mondta Orbán Viktor a budapesti demográfiai csúcson. A kormányfő szerint mindezek mellett még mindig nagyon nehéz kihívás előtt áll az ország, mert még nem értük el a mágikus 2,1-es termékenységi arányszámot. Most azon dolgozunk, hogyan fejlesszük tovább a családpolitikát, és egy második szakaszt kell indítanunk - tette hozzá. A gyerekekért vívott csata nem a zsebben, hanem a szívben dől el. Le kell váltani azt a liberális diskurzust, ami a gyermekvállalásban egy korlát - mondta a kormányfő. Novák Katalin köztársasági elnök az 1848-as forradalom és szabadságharc mintájára tizenkét pontban fogalmazta meg, hogy mit kívánnak a magyar családok.
Vágólapra másolva!

Két év telt el azóta, hogy legutóbb konferenciát tartottunk. Azóta a világ megváltozott, egy háború árnyékában vagyunk – fogalmazott Orbán Viktor a budapesti demográfiai csúcson. A miniszterelnök kiemelte, hogy szerencsére jó dolgok is történtek, így az olasz jobboldal megnyerte a választásokat, ez az utolsó pillanatban történt.

- jegyezte meg.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy Bulgária az illegális migráció elleni védelemben, és az energiabiztonság terén is fontos partnere Magyarországnak. A magyar kormányfő külön köszöntette az azeri és a bosnyák küldöttséget is. – Magyarország lelkiismereti ügynek tekinti a keresztények védelmét világszerte. Magyarország a családok melletti kiállás egyik erős bástyája a világban, a támadások csak megkeményítenek minket – hívta fel a figyelmet.

Orbán Viktor: A nyugati politikát mára a liberálisok meghekkelték antropológiai és stratégiai értelemben Forrás: Origo

Elképesztő képtelenségek a liberális elittől

Európát még mindig egy progresszív és liberális elit vezeti - mondta Orbán. Európa fontos kérdései helyett mindenféle sületlenséggel és képtelenséggel van ez az elit elfoglalva - tette hozzá. A szovjet időkben a folyók folyásrendjét akarták megváltoztatni, míg az EP arról döntött, hogy a férfiak szülhetnek. Mindkét dolog hatalmas képtelenség - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Orbán Viktor szólt arról is, hogy az Eurobarométer mérései sem olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek az embereket érdeklik, hanem csak az elit félelmeit vetik ki.

- mondta a kormányfő. A nyugati politikát mára a liberálisok meghekkelték antropológiai és stratégiai értelemben. A progresszív liberálisok elterjesztették azt, hogy az egyén a legfontosabb - tette hozzá. Orbán Viktor szerint a liberálisok mindenben zsarnokságot látnak, akik az egyéni vágyakat korlátozni akarja. A korlát fogódzkodót nyújt az élet nehézségeiben is - tette hozzá. A szabadsághoz legalább két ember kell, mert aki egyedül van az magányos - fejtette ki a kormányfő.

A nyugati elitek gondolkodása kész agyrém

A liberálisok félelmeket keltenek a jövőt illetően - mondta Orbán Viktor. A stratégiai szintű félelem fenntartása a liberálisok legfőbb célja - tette hozzá.

Ez a gondolkodásmód abban akadályoz meg minket, hogy a demográfia kérdését egyáltalán azonosítsuk, mert ehelyett karbonkvótákról és genderkvótákról beszél az európai elit - fejtette ki a kormányfő. Orbán Viktor szerint a demográfiai fórum foglalkozik a legfontosabb kérdésekkel.

Magyarország az a hely, ahol a jövő konzervatív politikáját kifejlesztik - ismertette Orbán Viktor. A kormányfő szólt arról is, hogy öt célt tűzött ki a demográfiai politika. 2010 óta a gyermekes családok jövedelme megduplázódott, míg a többgyermekes családoké háromszorosára nőtt - tette hozzá. Minden ötödik család új otthonhoz jutott - ismertette Orbán Viktor. Magyarországon az édesanyákat fenyegető legnagyobb veszély, hogy egyedül kell a gyermeküket nevelni. Mára négyből három gyerek családba születik.

Orbán Viktor: A gyerekekért vívott csata nem a zsebben, hanem a szívben dől el

Magyarország alkotmányban rögzítette, hogy védi a családot, és az anya nő és az apa férfi - mondta Orbán Viktor. A gyermekvédelmi népszavazáson pártokon átívelő összefogás jött létre a gyermekek megvédése érdekében. 156 ezerrel több gyermek született a családpolitikai intézkedésekkel, mint ha azokat nem vezettük volna be - tette hozzá.

Most azon dolgozunk, hogyan fejlesszük tovább a családpolitikát, és egy második szakaszt kell indítanunk - tette hozzá.

- mondta a kormányfő.

Nincs esélyünk arra, hogy a jelenlegi liberális eliteket meggyőzzük, hanem egyszerűen félre kell tolni őket - mondta Orbán Viktor. Kurzusváltásra van szükség, hogy családbarát és konzervatív erők kerüljenek hatalomra minél több országban - tette hozzá.

Novák Katalin: Ma a családok szabadságharcát vívjuk

A családpártiság legyen nemzeti minimum! - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök csütörtökön, a Budapesti Demográfiai Csúcs nyitónapján a Szépművészeti Múzeumban. "Egymás és a családok szövetségeseiként vagyunk ma együtt" - mondta a köztársasági elnök, hozzátéve: ma a családok szabadságharcát vívjuk. Kiemelte: a fejlett világba beköszöntött demográfiai tél most jégkorszakba fordul, pedig ha nincs gyermek, nincs jövő. Novák Katalin emlékeztetett, hogy

Az 1848-as forradalom és szabadságharc mintájára Novák Katalin tizenkét pontban fogalmazta meg, hogy mit kívánnak a magyar családok. Novák Katalin elmondta, hogy az ötödik alkalommal megvalósuló Budapesti Demográfiai Csúcson minden a szabadság körül forog. Felidézte azokat a "családellenes időket", amikor a gyermekei is születtek, 2004-ben, 2006-ban és 2008-ban. Felidézte, hogy akkor törölték el az otthonteremtés támogatását, lerövidítették a gyermekkel otthon tölthető időszakot, nőttek a családok anyagi terhei, megszűnt az alig megszokott biztonságérzet, egyre kevesebben merték vállalni a házasság kötelékét, történelmi mélypontra zuhant a gyermekvállalási kedv.

Novák Katalin köztársasági elnök egy új 12 pontot fogalmazott meg Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Novák Katalin kiemelte, hogy

"Egy olyan országot harcoltak ki, ahol érték az emberi élet" - mutatott rá Novák Katalin, hozzátéve: a családok szabadságharca nem volt hiábavaló, családbarát fordulat történt Magyarországon. A házasságkötések száma tíz év alatt megduplázódott, az abortuszoké felére csökkent, egyre kevesebb lett a válás, nálunk nőtt legjobban a gyermekvállalási kedv Európában, több lett a nagycsalád és nőtt az életszínvonal - ismertette a részleteket Novák Katalin.

Nem ért véget a szabadságharc

"A családok szabadságharca azonban nem ért véget" - mutatott rá, kiemelve: a családok újra és újra készek harcolni, ha veszélyben érzik a jövőt, "a jövő pedig veszélyben van" - mondta. A fejlett világba beköszöntött demográfiai tél most jégkorszakba fordul - hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: miközben kongatják a vészharangokat a klímaváltozás miatt, a világ valódi és visszafordíthatatlan megváltozására alig figyel valaki. "Ha a gyermektelenség válik általánossá, ha továbbra is évről-évre kevesebb gyermek születik majd, mint ahányan eltávoznak, szeretett és biztonságosnak hitt világunk szertefoszlik" - fogalmazott.

- közölte.

Szólt arról is, hogy a demográfiai jégkorszak egyre védtelenebbül ér bennünket, "életünk tartóoszlopai, keresztény kultúránk alapvetései recsegnek-ropognak, s ha nem vigyázunk kikezdhetetlennek hitt értékeinkre, önként feláldozzuk magunkat még azelőtt, hogy a beköszöntő jégkorszak áldozataivá válnánk". A szabadságharcos családok azonban nem hagyják magukat, nem adják a templomot és nem adják az iskolát, vissza fogják venni mindazt, ami a családoké - hangsúlyozta Novák Katalin.

A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy a bibliai tizenkettes szám a magyar szabadságharcok történetében is jelentős szerepet játszik, 175 évvel ezelőtt, 1848-ban a forradalom és szabadságharc idején 12 pontot fogalmaztak meg hőseink. Ez a magyar szabadság vastörvénye - hangsúlyozta Novák Katalin, hozzátéve: a magyar családok szabadságharcának is legalább tizenkét alapvetése van, olyan követelések, melyek tartós megvalósulása a családpártiság alapja lehet.

12 pont

A köztársasági elnök 12 pontban fogalmazta meg, hogy mit kívánnak a magyar családok:

elsőként a nevelés szabadságát, azt, hogy a gyerekek nevelése a szülők joga, felelőssége és kötelezettsége legyen, amelyben nincs helye semmiféle ideológiának. "Nem hagyjuk, hogy gyermekeinket megfosszák az önazonosságukból fakadó biztonságérzettől, aki kislánynak született, nőhessen fel lányként, aki kisfiúnak, fiúként" - folytatta a köztársasági elnök, hozzátéve: a magyar családok családpárti döntéshozókat követelnek, akik nem lázítanak a családok ellen. A családpártiság legyen nemzeti minimum - hangsúlyozta.

A következő pont a magyar családok képviseletére vonatkozik itthon és külföldön: Magyarország ne adja hozzájárulását családellenes döntésekhez! A biztonságra vonatkozó követelésben Novák Katalin kiemelte: óvodáink, iskoláink, falvaink, városaink, országunk és határaink legyenek biztonságosak, ne kelljen aggódnunk gyermekeinkért és idősödő szüleinkért. Kapjanak megfelelő lehetőségeket a gyermekesek is, ne járjon rosszabbul az, aki gyermeket vállal annál, aki önként lemond erről. A gyermekvállalás ne válhasson szegénységi kockázattá - hangsúlyozta Novák Katalin, hozzáfűzve: ne legyen anyagi akadálya a vágyott gyermekek megszületésének.

Az államfő az idősek megbecsülésére is kitért, valamint valódi választási szabadságot kért a nőknek, hogy a munka miatt ne kelljen lemondaniuk a gyermekről, sem a gyermek miatt a munkáról.

Felhívta a figyelmet a saját otthon biztonságának megvédésre és a fiatalok segítésére az otthonteremtésben. Emellett versenyképes köznevelést, szakképzést és felsőoktatást, korszerű egészségvédelmet kért, kiállást azok mellett, akik az átlagnál nehezebb körülmények között élnek és figyelmet a határon túli magyar családoknak. Novák Katalin kiemelte, hogy "a családbarát szövetség kiterjed az egész világra", s a demográfiai csúcson résztvevők jelenléte azzal a reménnyel tölti el, hogy nem vagyunk egyedül. Isten éltesse a családokat - zárta gondolatait.

Meloni: A gyermekek nélkülözhetetlenek

Fontos, hogy olasz szempontból kulcsfontosságú kérdések kerülnek napirendre. Ezek pedig a család és a demográfia. A célunk, hogy egy lényeges kulturális változás induljon el a családok területén, mert súlyos demográfiai válság sújtja Olaszországot és a nyugatot is – fogalmazott Giorgia Meloni, olasz miniszterelnök a ma kezdődött budapesti demográfiai csúcson. Beszédében a magyar államfőt méltatta, hangsúlyozva, hogy Novák Katalin nagyszerű édesanya és politikus, akit Orbán Viktor miniszterelnökkel együtt nagyon jó barátjának nevezett.

A politikus rámutatott arra, hogy a születések számának a visszaesése miatt kialakult egy családellenes hangulat, és a gyerekek nagyon sokszor a szegénységbe születnek.

- mutatott rá.

Jelezte azt is, hogy a gyermekek nemcsak az új generációt jelentik, hanem nélkülözhetetlen elemei a szociális jólétnek is. – Ha a gyermekek egyre kevesebben vannak, akkor a fejlettebbeknek mondott országok gyorsított úton haladnak a bukás felé. Ezt nem lehet csak egy materiális szemüvegen nézni. A demográfia nem csupán egy kérdés, hanem a kérdés, amelyen a nemzet múlik – fogalmazott Meloni.

Giorgia Meloni: A demográfia nem csupán egy kérdés, hanem a kérdés, amelyen a nemzet múlik Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A család képe fokozatosan elhalványul

Biztos emlékeznek rá, amikor néhány éve egy kicsit népszerűbb lettem, azt mondtam egy beszédemben: Giorgiának hívnak, anya vagyok, olasz vagyok és keresztény, és ezt senki nem veheti el tőlem. Valaki erre a mondatomra zenét írt, hogy megtámadjanak, ám a dolog az ellenkezőjét váltotta ki, mert sok ember pozitívnak tartotta ezeket a szavakat – hívta fel a figyelmet az olasz miniszterelnök.

Mint mondta, olyan korszakban élünk, ahol minden, ami meghatároz minket, fenyegetésnek és támadásnak van kitéve, ami veszélyes az identitásunkra nézve: nemzeti, családi és vallási identitásunkra nézve is. Kiemelte, hogy ez az, ami újra felhívja a figyelmet a jogainkra, és előhívja belőlünk a képességeinket, hogy harcba szálljunk a jogaink megvédéséért.

Óriási harc, hogy megvédjük az emberiséget, a jogainkat, a nemzetet, a családunkat, Istent kell megvédenünk, és mindazokat az elemeket, amelyek felépítették a civilizációnkat. Meg akarnak minket győzni arról, hogy nem menő dolog erről a témáról beszélni, hogy ez valami retrogád lépés – jegyezte meg Meloni.

– Miért van az, hogy az emberek azt állítják, hogy szeretnének gyereket, aztán ezek a gyerekek nem születnek meg? Már olyan fázisban vagyunk, amikor folyamatosan fogy a társadalmunk. A gazdagabb nemzetek azok, ahol az embereknek kevesebb gyerekük születik, ezért kell mobilizálni az erőforrásokat, a családok és a gyermekek támogatására, úgy ahogy Magyarország tökéletesen példázza – tette hozzá.

A család a biztonság záloga

Az olasz miniszterelnök emlékeztetett, hogy Ferenc pápa budapesti apostoli látogatása során bemutatta, hogy változhatnak a dolgok, ha akarjuk, hogy ezek változzanak, ahhoz akaratra és bátorságra van szükség, hogy meghozzuk a szükséges, helyes lépéseket, intézkedéseket és a kellő mértékű befektetéseket. – Köszönhetően a magyar kormány intézkedéseinek, Magyarországon sikerült visszafordítani az egyre csökkenő, születési arányszámot, növekedett a házasságkötések száma, a foglalkoztatások száma és a nők foglakoztatásának mértéke is növekedett – szögezte le Giorgia Meloni.

A család a biztonság záloga. Ez egy nagyon fontos gondolat, köszönet ezért Novák Katalinnak

- fogalmazott az olasz miniszterelnök. Hangsúlyozta, hogy a gyermekek nem korlátok, hanem erősebbé teszik a nőket a munkában is, amit végeznek. Beszélt arról is, hogy nagy érdeklődéssel és csodálattal figyelik a magyar családügyi intézkedéseket, s immár ők is a családi élet és a magánélet egyensúlyát próbálják az intézkedésnek közepébe helyezni, és így szeretnének egy kulturális változást elérni – mutatott rá.

Az elmúlt néhány nap során megdöbbentett engem az 1956-al való történések felemlegetése, egyetértek Orbán Viktorral és Novák Katalinnal, ugyanis egy felkelés volt azokkal szemben is, akik az emberek identitását akarták tönkretenni – hívta fel a figyelmet Meloni. Mint mondta, vannak a történelemnek olyan oldalai, amelyeket semmilyen propaganda nem tud kitépni. Meg kell osztani azt a tapasztalatot, amit ma itt Magyarországon látunk, Európának akcióba kell lendülnie, lépéseket tennie, a születési számokra kell fókuszálni, a családokra. Be kell bizonyítanunk, hogy megértettük a kulturális és szociális kihívás mértékét – zárta beszédét az olasz miniszterelnök.