Őrsi Gergellyel pózolt a számlagyárat működtető ügyvéd, a második kerületi önkormányzat együttműködött a cégével

Vágólapra másolva!
Az MSZP-s polgármester közösen mutatott be egy járműflottát az Amnesty-vezér csalással gyanúsított testvérével, írja a Mandiner.
Vágólapra másolva!

Az ország legnagyobb futárflottája a II. kerületben csak elektromos járművel kézbesít - dicsekedett büszkén közösségi oldalán, illetve a városrész lapjában Őrsi Gergely MSZP-s polgármester. A beszámoló szerint első körben 25 elektromos autó állt szolgálatba, melyek „károsanyagkibocsátás-mentesen juttatják célba a kerületbe érkező csomagokat".

Közösen mutatták be a járműflottát Forrás: Őrsi Gergely Facebook oldala / Mandiner képkivágás

A tavaly februári bejelentés most azért lehet érdekes, mert azóta tudjuk, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, azaz a NAV nyomozói hatalmas méreteket öltő számlagyár működtetőjére, egy praxisától eltiltott ügyvédre is lecsaptak a napokban. Róla pedig kiderült: ő nem más, mint Vig Mór, az Amnesty International Magyarország igazgatójának, Vig Dávidnak a testvére.

Hoppá! Ez itt a számlagyáros exügyvéd!

Márpedig a szocialista vezetésű második kerület tavalyi bejelentése a következő mondattal végződött: "Dr. Vig Mór, a flottakezelő vezetője január 27-én a Klebelsberg Kultúrkúria udvarán mutatta meg az új járműveket, melyek a megállapodás értelmében hozzá fognak férni az önkormányzat saját használatú töltőihez."

Az Opten céginformációs bázis tanúsága szerint számos bedőlt vállalkozáshoz kötődő, a praxisától eltiltott ügyvéd a NAV közlése alapján olyan gazdasági társaságot működtethetett, ami az adócsökkentés érdekében több száz millió forint összegben fogadott be valótlan tartalmú számlákat.

A balos vezetésű II. kerület korábbi közlése szerint pedig Vig emellett egy flottakezelő cég vezetője is, igaz, a hivatalos tájékoztatásból az nem derül ki, pontosan melyik cégről van szó.

További adalék, hogy Facebook-profilja szerint Vig Mór ismerőse Őrsi Gergelynek.

Talányos cég, növekvő bevétel

A cégadatbázis szerint Vig Mórnak van egy Boyongo Delivery Kft. nevű, postai és futárpostai tevékenységgel is foglalkozó vállalkozása. A cég székhelye közvetlenül a szlovák határ mellett, Tésán van, az ügyvezető azonban egy II. kerületi lakos, bizonyos Simai Márton. A 2020-ban alapított cég az első évben 16 174 000, 2021-ben 26 330, tavaly pedig már 31 556 000 forint nettó árbevételt produkált.

Felvetések sora az önkormányzatnak

A Mandiner kérdésekkel fordult az MSZP-s polgármesterhez, illetve a kerülethez:

"Kíváncsiak lennénk arra, milyen módon választották ki a praxisától eltiltott ügyvéd cégét, volt-e esetleg közbeszerzés, netalántán valaki „ajánlotta" a megállapodást a kerület felé. Azt is szeretnénk tudni, fizetett-e a városrész a vállalkozásnak, illetve hogy milyen ismeretség fűzi egymáshoz a cégvezetőt és a polgármestert, volt-e ennek köze ahhoz, hogy a kerület megállapodást kötött a flottakezelővel" - írja a lap.

Üzletszerűen elkövetett csalás a gyanú

Visszatérve a Vig-féle lebukásra: a NAV közlése szerint a számlák mögött tényleges gazdasági tevékenység nem mutatkozott, a dokumentumok elszámolásának célja egyértelműen az adóelkerülés volt. A férfi irányítása alatt álló gazdasági társaság teljesítés nélküli számlákat fogadott be, számlákat állított ki, banki tranzakciókkal, valótlan nyilatkozatok benyújtásával manipulálta a pénzügyi ügyleteket.

A nyomozóhatóság üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett elkövetése és más bűncselekmények miatt folytat eljárást a 37 éves férfi ellen.

A bíróság a feltárt körülményeket megvizsgálva a letartóztatása mellett döntött, így került sor a videón is közzétett rajtaütésre.

Óvatosan fogalmaz a Soros-szervezet

A történtek kapcsán az Amnesty lényegében annyit közölt: „Bízunk abban, hogy a történteket egy független és pártatlan eljárásban vizsgálják ki, és azt nem eszközként használják ellenünk." A Magyar Nemzet összefoglalója szerint életrajza alapján akár a Soros-hálózat magyarországi emberének is lehetne nevezni Vig Dávidot.

Az ELTE Kriminológiai Tanszékén tanító Vig 2018. december elseje óta dolgozik igazgatóként a hazai belpolitikába szívesen beavatkozó Amnesty International Magyarországnál.

Vig előtte egy rövid ideg a Magyar Helsinki Bizottság rendészeti programját vezette, ám ami ennél jóval izgalmasabb, hogy 2011 és 2016 között Soros György alapítványának, vagyis az Open Society Foundations (OSF) emberi jogi programjának büntető igazságszolgáltatási csoportjában dolgozott. A magyarországi Amnesty International évente több száz milliónyi forint adományt kap külföldről.