Klímatudatos közpark épül az V. kerületi Hild téren több, mint 800 négyzetméter zöldfelülettel

Vágólapra másolva!
Az V. Kerület Önkormányzata minden korosztályt kiszolgáló parkot hoz létre a Hild téren, amely akadálymentes és a megváltozott képességű gyermekek igényeinek is megfelelő lesz. A kialakítás során olyan különleges megoldásokat is alkalmaznak, mint a zöldtető, a függőleges zöldfelületek és a zöld buszmegálló.
Vágólapra másolva!

A Hild tér üzemeltetéséért felelős Főváros Önkormányzata 2021.10.01-től adta át Belváros Önkormányzatának az üzemeltetési feladatokat, addigra azonban olyan mértékben elhanyagolt állapotba került a tér és azon belül a játszótér, hogy annak teljes körű felújítása szükségessé vált.

A beruházást Belváros Önkormányzata saját anyagi forrásából, a Főváros Önkormányzata helyett valósítja meg.

Belváros Önkormányzata mindenekelőtt a lakossági igényeket vette figyelembe, különös tekintettel az V. kerületben élő családokra.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy többek között pelenkázóval felszerelt nyilvános illemhely, gyerekbarát ivókút, pingpongasztal, új padok és térfigyelő-kamerarendszer is helyet kapjon a parkban.

A zöld szemlélet jegyében 13 új fát telepítenek, melyek közül több 15-20 méter magas fa lesz, amelyek meglévő lombkoronaméretüknek köszönhetően már az ültetést követő első évben árnyat szolgáltatnak a látogatóknak.

A parkban a zöldfelület aránya is nőni fog, 851 m2-re, olyan különleges megoldásokkal érik el, mint a kuszónövényekből álló függőleges zöldfelületek vagy az integrált zöld buszmegálló.

A növényekkel futtatott megállót Belváros Önkormányzatának buszváró zöldítési programja keretében már 2022-ben átadták, ezzel együtt immár 11 buszmegálló zöldell a Belvárosban és idén további 4 kialakítását tervezik.

Belváros Önkormányzatának fejlesztései olyan elismeréseket nyertek már el, mint a nemzetközi szinten a legjobb építészeti megoldásokat díjazó BIG SEE Architecture Award, az ökotudatossági zöld minősítés, az innovatív faültetési módszerek alkalmazásért kapott Virágos Magyarország oklevél vagy legutóbb a 2022. évi Településfejlesztési Díj és az Építőipari Nívódíj - írják a közleményben.

– mondta Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere a Hild tér megújításának jelentőségét összefoglalva.