Kocsis Máté: Elkötelezettek vagyunk a béke mellett

Vágólapra másolva!
A Fidesz és a KDNP frakciója az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban politikai nyilatkozatot nyújt be az Országgyűlésnek, amelyben a parlament kifejezi elkötelezettségét a béke mellett - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője a kormánypártok közös frakcióülését követő sajtótájékoztatón csütörtökön Balatonfüreden. A Fidesz-frakció megosztott a svéd és finn NATO-csatlakozás ügyében, ezért felkérték az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két érintett országba.
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté hangsúlyozta, a magyar kormány álláspontja világos: az ország nem kíván belesodródni a háborúba, ez nem Magyarország konfliktusa. Ugyanakkor - folytatta - "nyomás alatt vagyunk", országként, kormányként és parlamenti többségként is, ezért azt a döntést hozták, hogy egy politikai nyilatkozatot terjesztenek az Országgyűlés elé, mert ebben a kérdésben a parlamentnek is nagyon határozott és világos álláspontot kell elfogadnia.

A hétpontos nyilatkozatot ismertetve közölte: kifejezik elkötelezettségüket a béke mellett, ismételten elítélik Oroszország katonai agresszióját és elismerik Ukrajna jogát az önvédelemre, elutasítják a brüsszeli szankciókat, fontosnak nevezik az ukrajnai menekültek további segítését, valamint felhívják a figyelmet arra, hogy a katonai konfliktus súlyosan érinti a kárpátaljai magyar közösséget.

- szögezte le a frakcióvezető.

A Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése alkalmából a politikus úgy nyilatkozott: a miniszterelnök azt kérte a frakciótól, hogy támogassa a svéd és a finn NATO-csatlakozást, ugyanakkor a frakció nagyon megosztott a kérdésben. Komoly vita alakult ki, többen kifogásolták, hogy

- fogalmazott.

Kocsis Máté közölte: tájékozódási, egyeztetési célból delegációt fog az Országgyűlés elnöke küldeni Svédországba és Finnországba. Ez a parlamenti rendes ügymenet időkeretébe belefér, ezért nem jelenti az eljárás rendjének meghosszabbítását, a döntés elhalasztását, tehát a döntést az Országgyűlés meg fogja hozni - mondta.