Vérlázító és elfogadhatatlan, hogy az orvosi kamara a betegellátást veszélyezteti

Mátészalka, 2021. augusztus 30. Előkészítik a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát Mátészalkán, a Képes Géza Általános Iskolában 2021. augusztus 30-án. Az iskolákban a koronavírus elleni oltásokat augusztus 30-án és 31-én, valamint szeptember 2-án és 3-án adják be az iskolaorvosok és háziorvosok bevonásával. Az oltás Pfizer-vakcinával történik. MTI/Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Az orvosi kamara nyíltan fenyegette az orvosokat, és ez a legsötétebb kommunista időszakot idézte - így fogalmazott Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyért felelős államtitkára az egészségügyben működő szakmai kamarákról szóló törvény keddi expozéjában.
Vágólapra másolva!

A kormány számára a betegek érdeke mindenek előtt áll - mondta Takács Péter. Az elmúlt időszakban több fontos döntés született az egészségügyben, és ezekhez meghallgattuk a szakmai szervezetek véleményét is - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár.

Az egyeztetéseken konstruktív volt a kamara, de a sajtóban támadást indítottak - tette hozzá. A MOK javaslatait a kormány sok esetben elfogadta, és az új ügyeleti rendszert is elfogadta, majd pedig támadást indítottak ellene.

A MOK akciója veszélyezteti a betegellátás biztonságát Forrás: MTI/Balázs Attila

Takács Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy érti, hogy a Gyurcsány-kormány idején megszokott volt a hazudozás, de Kincses Gyula most nem egy kormányban államtitkár, hanem egy köztestület élén áll. Emlékeztetett arra is, hogy a kamara nyíltan fenyegette az orvosokat, és ez a legsötétebb kommunista időszakot idézte.

Új ügyeleti rendszer: Már a rendőrség vizsgálja, hogyan fenyegették az orvosokat

Az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán felmerült fenyegetések kapcsán már a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda is nyomoz.

Pesti Imre: Megdöbbentő ez a magatartás

Pesti Imre, a Fidesz vezérszónoka arról beszélt, hogy tudomásul kell venni, hogy az ügyeleti ellátás nem biztonságos, és sok esetben nem sikerült elérni orvost. A háziorvosok korábban lobbiztak azért, hogy ne vegyenek részt az ügyeleti ellátásban. A mostani rendszerben egy háziorvosnak kétszer kell ügyelnie délután 4 órától este 10 óráig, és ezért fizetést is kap - hívta fel a figyelmet a képviselő.

Pesti úgy fogalmazott, hogy a MOK nemcsak megszegte, hanem szembement saját küldetésével, és el akarja lehetetleníteni az egészségügy működését. Egy politikai aktorrá vált a kamara, szolgálnia kell a kamarának a tagjait, és nem fenyegetnie - tette hozzá. A fideszes képviselő emlékeztetett arra, hogy a mostani akció mögött a gyurcsányista Komáromi Zoltán áll, valamint korábban egy Gyurcsány-párthoz köthető vírustagadó háziorvos ellen indult eljárás.

Pesti Imre szerint a gyurcsányista Komáromi Zoltán áll a MOK mostani akciója mögött Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Hollik István, a KDNP képviselője arról beszélt, hogy ez az ügy nem pusztán egészségügyi szakmai kérdés.

A Magyar Orvosi Kamara olyan helyzetet idézett el, ami a betegek egészségügyi ellátáshoz való jogát veszélyezteti - tette hozzá. Komáromi maga ismerte el, hogy a kamara felszólította a háziorvosokat, hogy írják alá az új szerződést, ez egyértelműen nyomásgyakorlás. Korábban maga a MOK kérte az ügyeleti rendszer átalakítását, majd pedig arra kérte az orvosokat, hogy ne írják alá az új szerződést - tette hozzá.