Ihász Sándor: Nem tudom megítélni, hogy Gyárfás ártatlan-e a Fenyő-ügyben

Ihász Sándor, ítélet, Gyurcsány
Nem tudja megítélni, hogy barátja, a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként bíróság elé állított Gyárfás Tamás ártatlan-e a Margit utcai leszámolásban, szerinte ezt a bíróságnak kell eldöntenie – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ihász Sándor, akit nemrég a Fenyő-ügy egyik elrejtett bizonyítékával összefüggésben, nem jogerősen hivatali visszaélés miatt mondott ki bűnösnek a bíróság.
Vágólapra másolva!
Nem tudja megítélni, hogy barátja, a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként bíróság elé állított Gyárfás Tamás ártatlan-e a Margit utcai leszámolásban, szerinte ezt a bíróságnak kell eldöntenie – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ihász Sándor, akit nemrég a Fenyő-ügy egyik elrejtett bizonyítékával összefüggésben, nem jogerősen hivatali visszaélés miatt mondott ki bűnösnek a bíróság. A volt fellebbviteli főügyésszel emellett saját büntetőügyéről, Gyárfás lehallgatásáról, illetve a Gyurcsány-pártnak végzett munkája etikusságáról is beszélgettek Ihász Sándorral.
Vágólapra másolva!

Interjút adott a Magyar Nemzetnek Ihász Sándor, akit februárban első fokon egy év, végrehajtásában két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság. A PKKB a váddal egyezően azért marasztalta el a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség volt vezetőjét, mert igazoltnak látta, hogy

2017 októberében a Fenyő-gyilkosság megrendelésével azóta megvádolt Gyárfás Tamástól átvette az 1998-as leszámolással kapcsolatos, Gyárfás és Portik között zajló, utóbbi által rögzített beszélgetésekről készült hangfelvételek egy rövid részének leiratát.

Az ügyben a vádat képviselő Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint Ihásznak fel kellett ismernie, hogy a leirat olyan új bizonyíték, amely jelentős mértékben hozzájárulhat az emberölés felbujtójának azonosításához, felelősségre vonásához.

Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességével ellentétben a felmerült bizonyítékot nem adta át a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében tárolta, így hivatali visszaélést követett el.

Ihász Sándor továbbra is ártatlannak vallja magát, mindezek mellett az interjúban több kritikát is megfogalmazott korábbi munkahelyével kapcsolatban, továbbá Horváth András miniszteri biztos neve is szóba került az ominózus bizonyítékkal összefüggésben. Éppen ezért a Magyar Nemzet megkereste az érintetteket, válaszukat változtatás nélkül – a keretes részben – közölték is.

Nem tudja megítélni, hogy barátja, a Fenyő-gyilkosság felbujtójaként bíróság elé állított Gyárfás Tamás ártatlan-e a Margit utcai leszámolásban, szerinte ezt a bíróságnak kell eldöntenie – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Ihász Sándor, akit nemrég a Fenyő-ügy egyik elrejtett bizonyítékával összefüggésben, nem jogerősen hivatali visszaélés miatt mondott ki bűnösnek a bíróság. Forrás: Magyar Nemzet

Ártatlannak vallja magát továbbra is

Ihász az interjúban elmondta, hogy továbbra is fenntartja, hogy ártatlanul hurcolták meg. Kifejtette, hogy

Kifejtette azt is, hogy szerinte az ügyet tárgyaló bírónő szakmailag nem értette meg ezt az ügyet, de a személyével sem tudott mit kezdeni. Zavarta a sajtó és az ügy politikai háttere.

Ihász szerint mivel másodfokon folytatódik az eljárás, továbbá a PKKB még nem foglalta írásba az ítéletet, a részletekbe nem szeretne belemenni. Azt azonban továbbra is hangsúlyozta:

Szerinte nem követett el jogsértést

Arra, hogy miért nem adta át az iratokat Ihász a hatóságoknak azt válaszolta, hogy ő semmilyen jogsértést nem követett el. Kifejtette:

Ihász Sándor szerint az ő ügye szempontjából nem az a lényeg, hogy ki kinek mit adott át, hanem az, hogy Gyárfás Tamás, mint a fenyegetés sértettje részletesen beszámolt az irat tartalmáról a hatóságnak. Hozzátette:

Ihász: nem védtem Gyárfást

A Gyárfással kapcsolatos viszonyáról így nyilatkozott:

Gyárfás Tamás a tárgyalásra érkezik a Fővárosi Törvényszéken 2021. szeptember 21-én. Fotó: Szabó Gábor - Origo

Kifejtette azt is, hogy

Fenntartja a korábbi kijelentését

Arra a kérdésre, hogy 2011-ben a gyilkossági ügy kapcsán éppen ő írta alá a volt médiamogul lehallgatásáról szóló határozatot, és még mindig fenntartja a korábbi kijelentését, Ihász azt válaszolta, hogy

Nem tudja megítélni Gyárfás ártatlanságát

Ihász azt is leszögezte, hogy

Ihász szerint Gyurcsány elfogadta a helyzetet. Forrás: MTI/Kovács Attila

Gyurcsány elfogadta a helyzetet

Arra a felvetésre, hogy Ihász már több éve a Demokratikus Koalíció igazságügyi szakértője, és döntés után nem volt olvasható olyan pártközlemény, amiben kiálltak volna Ihász mellett, ahogy például Varju László elítélése kapcsán tették, jelzett-e bárki a DK-ból az ítélet után, azt válaszolta Ihász Sándor, hogy

Ihász szerint Gyurcsány tudomásul vette és elfogadta a helyzetet.

Ihász szerint Gyurcsány Ferenc

Büszke a DK-val való kapcsolatára és hogy védheti Dobrev Klárát

A riporter azt is felveti az interjúban, hogy sokan felróják Ihásznak, hogy éppen egy olyan párt igazságügyi szakértője, amely vezetőjének miniszterelnöki időszakában, 2006 őszén, főleg október 23-án lábbal tiporták a jogállamot és azonosítószám nélküli rendőrök embervadászatot tartottak Budapest utcáin, amellett hogy persze a rendbontók ellen is felléptek. Ráadásul az ügyészség futószalagon indítványozott letartóztatásokat olyan emberekkel szemben, akiknek az esetében később kiderült, részt sem vettek erőszakos cselekményekben. Ihász éppen ekkor volt a fővárosi főügyész. Ezt úgy kommentálta, hogy

Ihász Sándor Forrás: Mandiner

Azt is elmondta, hogy

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható a másodfokú döntés, Ihász Sándor azt mondta, hogy abban bízik, hogy még idén ítéletet hirdet a Fővárosi Törvényszék. Hangsúlyozta:

Az interjú teljes terjedelmében ITT olvasható el.

A Legfőbb Ügyészség reagálása Ihász Sándor nyilatkozatára:

Magyarország Ügyészsége visszautasítja dr. Ihász Sándor nem jogerősen elítélt igazságszolgáltatást – benne az ügyészséget és a bíróságot is – érintő alaptalan vádaskodásait. A Központi Nyomozó Főügyészség 2020. márciusában – a Fenyő-gyilkossággal összefüggésben – hivatali visszaélés bűntette miatt emelt vádat a volt fellebbviteli főügyész ellen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2023. február 10-én hozott nem jogerős ítéletével Ihászt a váddal egyező cselekmény és minősítés miatt egy év börtönbüntetésre ítélte, amelynek a végrehajtását két évre felfüggesztette. Az ügyészség tudomásul vette az ítéletet, míg Ihász és védője fellebbezett a döntés ellen, így az nem jogerős. Dr. Ihász Sándor még fellebbviteli főügyészként 2016. március 12-én a PestiSrácokon megjelent interjújában az ügyészséget és őt ért politikai kritikákra reagálva úgy fogalmazott: „Az kizárt, hogy az ügyészségen bárki úgy dolgozzon, hogy ügyek között bármilyen okból különbséget tegyen." Ugyanebben a cikkben arra a kérdésre, hogy előfordult-e olyan már bármikor is, hogy egy-egy, a politikát is érintő ügyben megpróbáltak nyomást gyakorolni az ügyészségre? – határozott nemmel válaszolt, kifejtve: „Olyan információ hozzám soha nem jutott el, hogy bármilyen ügyben presszionálni próbálták volna az ügyészséget."

Az interjúban Horváth András, a '90-es évek leszámolásos ügyeit koordináló miniszteri biztos neve is előkerült. A nyugalmazott dandártábornok a Magyar Nemzet megkeresésére úgy nyilatkozott, mivel Gyárfás Tamás neki nem említette meg, hogy a zsarolójának visszaadott iratból volt egy másolata is, ezért azt el sem kérhette. A miniszteri biztos ugyanakkor leszögezte, és ezt a bírósági tárgyaláson elmondta, hogy amennyiben Gyárfás átadta volna a leiratmásolatot, soron kívül, azonnal intézkedést tett volna, hogy ezt a tárgyi bizonyítékot a nyomozóhatóság, adott esetben a Nemzeti Nyomozó Iroda lefoglalja.