Egy hentes maga dolgozta fel a sertéshúst, amit később kistermelői piacokon adott el. Az árut ellenőrizetlen helyről szerezte be, aztán hűtés nélkül vitte a piacra, ami miatt szalmonellás lett. Többen kórházba kerültek.

A férfi 2019-ben sertéshús feldolgozásával és étkezési hústermékek előállításával foglalkozott, amit kistermelői piacokon árult Szegeden. Májusban többször olyan disznósajtot, májast és abált vért adott el, amit nem a hatósági szabályoknak megfelelően állított elő. Nem olyan állatokból származott a húst, amit maga tartott, hanem ismeretlen, ellenőrizetlen helyről szerezte be. Ezen felül mindig a hűtéssel sem foglalkozott.

Képünk illusztrációForrás: Shutterstock / Miro Vrlik Photography

Mindezek miatt szalmonella tenyészett ki a húsokon, amitől 27 ember súlyosan megbetegedett. Többnyire 3-6 napig voltak tüneteik, négyen pedig kórházba is került.

Amikor ellenőrizték a férfit, mintát vettek a jelöletlen húsból. Ezekből ugyanazt a szalmonella kórokozót mutatták ki, amit a betegeknél. A bíróság gondatlanságból elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés miatt 210 óra közmunkára ítélte a férfit. A döntés fellebbezések miatt nem jogerős.