Demeter Szilárd: Nemzeti valutánk, Petőfi Sándor

Vágólapra másolva!
Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma, valamint az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából a 200 forintos forgalmi érme emlékváltozatát, nagyméretű, 30 ezer forintos címletű ezüst emlékérmét és annak 7500 forintos színesfém változatát bocsátotta forgalomba kedden, a magyar költészet napján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
Vágólapra másolva!

- hangsúlyozta Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az ünnepélyes kibocsátáson Budapesten.

- mondta a főigazgató, aki húsvét harmadnapján hozzátette:

A 200 forintos érme megújult tematikai oldalát Szilos András iparművész, az emlékérmék előoldalát Kovács Zoltán szobrászművész, hátoldalát Horváth Andrea iparművész tervezte.

A 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat tematikus oldalán a megszokott Lánchíd-ábrázolás helyett Barabás Miklós Petőfi Sándorról készült portréjának modern ábrázolása látható. Mint Pataki Tibor, az MNB készpénzlogisztikáért felelős igazgatója elmondta, az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlásokkor találkozhat majd. Az egymilliós keretből 12 ezer darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg szerdától a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül. Gyűjtői termékként, 40 darab érmét tartalmazó rolnikban is ugyanott lesz elérhető az új 200 forintos forgalmiérme-emlékváltozat.