Karácsony emberei kilencedik hónapja nem engedélyezik négy sebességmérő telepítését a rendőrségnek

Gyurcsány Ferenc, DK, Demokratikus Koalíció, Karácsony Gergely, főpolgármester
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergely handabandázik. Szerinte az Árpád hídon történtekhez hasonló tragédiák elkerülhetőek lennének sebességmérő kamerákkal és drákói szigorúságú büntetésekkel. Ezek hiányáért a főpolgármester az államot, a kormányt hibáztatja, ám emberei kilenc hónapja képtelenek telepíteni négy darab trafiboxot, ő pedig még csak nem is válaszol a BRFK levelére.
Vágólapra másolva!

Karácsony Gergely szerint az Árpád hídon történtekhez hasonló tragédiák elkerülhetőek lennének sebességmérő kamerákkal és drákói szigorúságú büntetésekkel. Ezek hiányáért a főpolgármester az államot, a kormányt hibáztatja, ugyanakkor a Magyar Nemzet információink szerint hónapok óta nem válaszol a BRFK-nak arra a levelére, amelyben a rendőrség négy traffibox kihelyezéséhez kért segítséget, az emberei pedig nem oldották meg a rendőrség kéréseit.

Forrás: Facebook/Gulyás Gergely

Nem először próbál politikai tőkét kovácsolni szerencsétlen emberek halálából Karácsony Gergely főpolgármester. Ezúttal a szombatra virradóra az Árpád hídon történt tragédia hullámait lovagolta meg. Közösségi oldalán arról írt, hogy szerinte rendszerszintű problémáról van szó: „Ha lennének sebességmérő kamerák és drákói szigorúságú büntetés, ezek a kretének egyből visszavennének az arcukból és a sebességből is. A kamerák felszerelése ugyan állami feladat – a bírságokból befolyó pénzzel együtt –, de mi nem várunk tovább rájuk: a főváros 48 sebességmérő kihelyezését készítette elő.” – közölte.

Karácsony Gergely emberei kilencedik hónapja képtelenek négy darab ilyen trafiboxot telepíteni (illusztráció) Forrás: olvasói fotó

Ismert, az Árpád hídon egy feltunningolt Mercedes felett elvesztette uralmát a vezetője, és a szalagkorlátot áttörve széttépte az éppen odaérő kerékpárost.

Karácsonynak nem ez az első, tragikus balesetben meghaltakra épülő politikai húzása.

„Azonnali egyeztetéseket kezdeményez” a budapesti rendőrfőkapitánnyal, hogy közös intézkedési tervet dolgozzanak ki a halálos gázolások visszaszorítására, írta Karácsony Gergely idén február 19-én szintén a Facebookon.

Február 18-án hajnalban a VIII. kerületi Harminckettesek terénél egy autó a villamosmegállóba sodródott, és elütött egy ott várakozó 23 éves nőt, aki azonnal meghalt. A főpolgármester akkor ezt írta: „a rendőrséggel közösen dolgunk van azzal, hogy ilyen ne fordulhasson elő. Budapest sem nappal, sem éjjel nem lehet a másokat veszélyeztető száguldozás terepe. El lehet és el kell érni a zéró toleranciát az ilyen közúti balesetekkel szemben, azt, hogy Budapesten nullára, igen nullára csökkentsük a halálos közúti balesetek számát.” Karácsony Gergely a baleset után azt is bejelentette: legalább száz, egész nap működő traffipaxot helyeznek hamarosan üzembe.

A BRFK ugyanakkor már 2022 őszén kezdeményezte négy darab trafibox kihelyezését, a baleseti statisztikákat figyelembe véve két sebességmérőt a repülőtérre vezető gyorsforgalmi útra, egyet a Weiss Manfréd útra, egyet pedig a 6-os számú főútra akartak telepíteni.

A főváros feladata ezekkel csupán annyi lett volna, hogy kiépítsék a megfelelő talapzatot és biztosítsák az áramellátást.

Ahogyan akkoriban erről több médium is beszámolt, a BRFK-nak a főpolgármester minden segítséget megígért az új sebességmérők üzembe helyezéséhez.

A Magyar Nemzet kíváncsi volt, hogy áll ezeknek a trafiboxoknak az ügye. A BRFK-nak küldött kérdésekre érkezett válaszból az derült ki, hogy valóban áll.

A rendőrség szerint a fővárossal megakadtak a tárgyalások, a 2022 októberében elküldött levelükre, amelyben a főváros segítségét és támogatását kérik, Karácsony Gergely még csak nem is válaszolt.

Helyette a főváros egyik cége jelentkezett egyeztetésre. A BRFK, mint írják „a trafiboxok telepítése tárgyában többször egyeztetett az önkormányzattal, de a vállalt talapzatok kiépítésére a mai napig nem került sor."

A lap űgy tudja, hogy a korábbi baleset után ígért száz sebességmérő ügye sem haladt előre.