Orbán Viktor: A nyugatiak a háború folytatását akarják

ORBÁN Viktor
Sopron, 2023. július 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának Sopronban 2023. július 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vágólapra másolva!
Nyugaton továbbra is háborút akarnak, ez a NATO-csúcson megerősítést nyert, a béke hangján pedig alig-alig beszélnek, így belátható időn belül nem fog véget érni a háború és nem szűnnek meg a szankciók - minderről Orbán Viktor beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! - című műsorában pénteken a sopronbánfalvai kormányülés helyszínéről. A kormányfő kijelentette, az hogy Brüsszelben eldöntik, hogy migránsgettók legyenek, az elfogadhatatlan, "vért izzadtam, hogy a hazai menekülttáborokat bezárjuk, és most is ki fogunk tartani." Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a baloldal külföldi finanszírozása egyértelműen szuverenitási és korrupciós kérdés. 
Vágólapra másolva!

Szerda este kezdtük meg a kormányülést és péntek délben zárjuk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök a Sopronbánfalván tartandó háromnapos kihelyezett kormányülés féltávjánál, egy helyi stúdióban nyilatkozva elmondta, hogy ilyenkor az aktuális ügyek mellett az úgynevezett nagy ügyekről is esik szó.

- közölte.

Orbán Viktor a háború elhúzódására számít Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Mint mondta, másfajta jövő vár a magyarokra, ha van háború. Kiemelte, hogy Nyugaton továbbra is háborút akarnak, ez a NATO-csúcson megerősítést nyert, a béke hangján pedig alig-alig beszélnek, így belátható időn belül nem fog véget érni a háború és nem szűnnek meg a szankciók. Ezek nélkül visszatérhetnénk a normális gazdasági növekedési pályájára – szögezte le. Felhívta a figyelmet, hogy

Migránsgettók építését kéri Brüsszel

A miniszterelnök a migrációval kapcsolatban elmondta, a héten Brüsszelben egy megbeszélésen a többség úgy döntött, hogy bevezeti a kötelező migránskvótát, ez Magyarországra nézve évente több tízezer migráns betelepítését jelentené, migránsgettók építésére kötelezné a tagállamokat.

A csütörtöki kormányülésen áttekintettük, milyen politikai és jogi lehetőségünk van arra, hogy megakadályozzuk Brüsszelt a terve végrehajtásában – tette hozzá.

- mondta, hozzátéve, tegnap is tárgyaltak arról a kormányülésen, hogy ezt hogyan tudják megakadályozni. A kormányfő elmondta azt is, tárgyaltak egy új hulladékgazdasági rendszerről, amelynek bevezetése hátrányosan érintené a borászokat, ezért most erre is próbálnak megoldást találni.

A kormány nem enged a rezsicsökkentésből Fotó: Major Kata - Origo

Mindenképpen meg kellett akadályozni, hogy az érthető ukrán érdekeket érvényesítsék a NATO-csúcson, mert ez magával hordozza a világháború kockázatát – jelentette ki Ukrajna NATO-tagságával kapcsolatban.

- fogalmazott a kormányfő arra a felvetésre, hogy a NATO-csúcs után már a brit védelmi miniszter is kritizálta az ukrán elnököt, mondván, hogy lehetne hálásabb. Orbán Viktor érti, hogy az ukránok nagyon nagy bajban vannak, ám fontos, hogy ne fogadjuk el az ukrán nézőpontot, mert azzal belecsúszunk a háborúba.

Miért nem akarják az amerikaiak a háború végét?

A helyzet továbbra is rendkívül veszélyes – szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy naponta százával, olykor ezrével halnak meg emberek a szomszédunkban. Észnél kell lennünk – rögzítette. A kormányfő egyébként egyetért Zelenszkij ukrán elnök azon kijelentésével, hogy az USA öt perc alatt véget vethetne a háborúnak, szerinte, ha az amerikaiak a háború végét akarnák, akkor annak már holnap vége lenne.

- árulta el a miniszterelnök.

Egy másik felvetésre válaszolva elmondta, hogy a mostani tendenciákat tekintve van esély arra, hogy már decembernél egy-másfél hónappal hamarabb egy számjegyű legyen az infláció.

Orbán Viktor: Nem engedjük, hogy lerombolják a sikeres magyar határvédelmi rendszert!

Orbán Viktor a kötelező kvótáról azt mondta, hogy az elmúlt egy évben 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel az Unió határainál, ebből 270 ezret a magyar határon. A migráció ügyében csak a saját tapasztalatainkra kell támaszkodni - tette hozzá. Éppen ezért emlékezni kell a saját élményanyagunkra, így a 2015-ös eseményekre. A brüsszeli szirénhangokat meghallgatjuk, de nem érdekel minket. No migration - mondta a kormányfő.

Magyarország nem enged a migráció ügyében (Képünk illusztráció) Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

A kormányfő szerint irigykedve nézik a magyarokat, hogy nálunk nincsenek migránsok. Nem engedjük, hogy lerombolják a sikeres magyar határvédelmi rendszert - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint három perc alatt megbukna egy olyan kormány Magyarországon, amilyenek nyugaton vannak. Az, hogy Brüsszelben eldöntik, hogy migránsgettók legyenek, az elfogadhatatlan. Vért izzadtam, hogy a hazai menekülttáborokat bezárjuk, és most is ki fogunk tartani.

"A magyar ellenzéket valutában fizetik"

Szólt arról is, hogy kiderült, hogy a magyar ellenzéket valutában fizetik, és mindenki tudja, hogy aki a pénzt adja, az rendeli a nótát.

A migránsokkal szembeni küzdelem első frontvonala a parlamentben van, és nem szabad engedni. A baloldal támogatja a brüsszeli döntéseket, és Brüsszelben is azt mondják, amit a gazdáik - tette hozzá.

Szuverenitási kérdés a baloldal külföldi finanszírozása.

Ha a főpolgármestert meg lehet vásárolni, akkor nem a magyar emberek érdekei alapján dönt - mondta a kormányfő. Korrumpálták őket, mert pénzt adtak valamiért - tette hozzá.

A mostani jogszabályok alapján is ez bűncselekmény, de aki külföldi megbízóktól pénzt fogad el, az bűncselkeményt követ el, és ebbe az irányba kell módosítani a törvényeket.

Orbán Viktor szerint a magyar szabályozásnak vannak hiányos részei, és világossá kell tenni, hogy a külföldiek nem vásárolhatnak belföldi befolyást.