Megúszhatja az életfogytiglani börtönt a budapesti rendőrgyilkos

Baumann Péter, rendőrgyilkosság
Budapest, 2023. január 13. Mécsesek égnek Baumann Péter főtörzsőrmester emlékére a Rendőrségi Igazgatási Központban tartott sajtótájékoztató helyszínén 2023. január 13-án. A rendőrség elindította az előző napon este megölt körzeti megbízott hősi halottá nyilvánítási folyamatát - jelentette be a rendőrség szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján. Három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük belehalt sérüléseibe. A támadót elfogták. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Noha akár életfogytiglant is kaphatna, elképzelhető, hogy megússza kényszergyógykezeléssel az a férfi, aki januárban Újbudán megölt egy rendőrt. A nyomozó ügyészek most vádat emeltek ellene és a kényszergyógykezelését indítványozták.
Vágólapra másolva!

A vádirat szerint a férfi január 12-én újbudai lakásában zajt hallott a felette lévő lakásból. Azt gondolta, hogy szomszédja bajban lehet, ezért dörömbölni kezdett az ajtón. A szomszéd nem nyitott ajtót,

ezért a betonbontó kalapácsával több ütéssel betörte az ajtó zárszerkezetét, és bement a szomszédja lakásába és közölte, hogy majd megcsináltatja az ajtót,

ezután távozott. A lakók hívták a rendőrséget, de a férfi is bejelentést tett.

A bejelentésekre két rendőri egység érkezett, akik az első emeleten intézkedtek a férfival szemben. A férfi megmutatta a ruhájában lévő, közel 17 centis kést, melyet a rendőrök elvettek. A rendőrök mondták neki, hogy előállítják a kerületi rendőrkapitányságra, majd megpróbálták megbilincselni. Ekkor a férfi veszélyben érezve saját életét a rendőrökre támadt, őket ütni és rúgni kezdte.

A férfi elhatározta, hogy megszerzi a rendőrök fegyverét, mely nem sikerült, de közben meglátta, hogy

a tőle elvett kés a dulakodás közben a földre esett. Felkapta, és megszúrta mind a három rendőrt.

Egyiküket, Baumann Pétert olyan súlyosan megsebesítette, hogy nem sokkal később, a kórházban meghalt.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A támadó a kést az egyik rendőr a taktikai kesztyűjével eltörte, aztán menekülni kezdett.

Két megsebesült rendőr követte a közeli villamosmegállóba, ahol az egyik rendőr figyelmeztető lövést adott le. Még ekkor sem állt meg, csak azután, hogy az egyik rendőr lábon lőtte.

A férfi ellen most vádat emeltek, több emberen elkövetett emberöles kísérlete miatt, és a férfi kényszergyógykezelését indítványozta a Központi Nyomozó Főügyészség – írja a Magyar Nemzet.

Forrás: Origo

Vagyis

a Baumann Pétert halálra késelő, és másik két rendőrt megkéselő megszurkáló férfi megúszhatja az életfogytiglani fegyházat.


A kényszergyógykezelést ötévente felülvizsgálják, és amennyiben pozitív változás áll be Sz. Szilárd elmeállapotában és már nem lesz ön- és közveszélyes, akár szabadlábra is kerülhet.

A férfi továbbra kényszerintézkedés alatt áll, az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben marad kényszergyógykezelésen és megfigyelésen.