Karácsonyék megpróbálták eltűntetni a gyanús kampánypénzeket szerző mozgalmat?

KARÁCSONY Gergely; KUNHALMI Ágnes; NÉMETH Angéla; GYURCSÁNY Ferenc ÁLTALÁNOS KULCSSZÓ beszél ellenzék főpolgármester-jelölt kampányzáró rendezvény Közéleti személyiség foglalkozása polgármesterjelölt politikus politikusnő SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY vála
Budapest, 2019. október 12. Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke, Németh Angéla újpalotai polgármesterjelölt és Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő, választmány elnök (b-j) az ellenzék XV. kerületi kampányzáró rendezvényén 2019. október 12-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Karácsony Gergőék miután lebuktak a sajtóhírek szerint euró százezreket befogadó 99 Mozgalom Egyesülettel, gyakorlatilag eltűntették még a weboldalukat is. De a főpolgármester környezetében azt érezhették, hogy mégis csak kellemetlen az, hogy annak az egyesületnek, amelyik több mint félmilliárd forintot kapott euróban és fontban, még weboldala sincs. Ezért eszkábáltak maguknak egy elég furcsa, meglehetősen nevetséges álweboldalt. Álnevekkel, kamu képekkel, kamu alapítókkal, internetről vásárolt kamu képekkel próbálják elhitetni, hogy a 99 Mozgalom egy máig élő szerveződés, valós mozgalmi háttérrel, valós személyekkel és valós adományokkal - írja a Tűzfacsoport.
Vágólapra másolva!

A Tűzfalcsoport azt mutatja be, hogy miképp próbáltak Karácsonyék megszabadulni a 99 Mozgalom internetes felületétől, hogy ez mennyire sikerült jól. Illetve bemutatták részletesen azt is, hogy egy kampányeszköz (99 Mozgalom) miként silányult egy motivációs kamuweboldallá.

Gyanús adományok!

Az előzmények némiképp ismertek. A nemrég napvilágot látott titkosszolgálati jelentésben megjegyzik, hogy a Karácsony Gergelyhez köthető – az ő előválasztási kampányában kulcsszerepet játszó – 99 Mozgalom számlájára 19 különböző alkalommal, készpénzben befizettek több mint fél milliárd forintnak megfelelő külföldi valutát. Az ügy minden oldalon kiverte a biztosítékot, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig költségvetési csalás bűntette miatt nyomozást folytat Karácsony Gergelyék pártfinanszírozási botránya miatt.

Mi ez a 99 Mozgalom?

A mozgalom megalapítását 2021. május 15-én jelentette be Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere. A bejelentés ahhoz kapcsolódott, hogy kiderült, ő lesz a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért és az LMP – Magyarország Zöld Pártja miniszterelnök-jelöltje a 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztáson. A mozgalom azért jött létre, hogy támogatásával Karácsony Gergely megnyerje a 2021-es magyarországi ellenzéki előválasztást, majd pedig az ellenzéki Összefogás miniszterelnök-jelöltjeként a 2022-es magyarországi országgyűlési választást.

Az eredmény ismert, Karácsony visszalépett, a teljes baloldali összefogás pedig leszerepelt.

Hogyan próbálhatták eltűntetni a nyomokat?

Miután többen azzal vádolták Karácsonyt, hogy „gyanús pénzmosási botrányba" keveredett a szervezete, az egész 99 Mozgalmat törölték az internetről. Weboldala nem volt elérhető, Facebook-oldala nem frissült.

Az archivweben ha megnézzük, a mozgalom weboldala így nézett ki 2021-ben:

Forrás: web.archive.org

A weboldal aztán egy ideig megszűnt, semmilyen tartalom nem volt rajta elérhető, majd miután kirobbant a botrány, ugyanazon a címen, már ilyen weboldal várta az érdeklődőket 2023-ban:

Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu/

Karácsony Gergelyt lecserélték egy szakállas fickóra, és olyan idézetekkel tömték tele a weboldalt, mint ami a képen is látható: „a képzelet fontosabb, mint a tudás."

De honnan lehet tudni, hogy ez a weboldal tényleg Karácsonyékhoz köthető?

Először is onnan, hogy ugyanaz az internetes címe (domain). Kilencvenkilenc.hu. Illetve, ha alaposabban szétnézünk, akkor ilyen bejegyzésekbe futunk bele:

Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu

Itt jól látszik, hogy nagyon sürgősen kellett létrehozni az „alibi" weboldalt, mert még arra sem vették a fáradtságot, hogy a lorem ipsum-szerű szövegrészeket kicseréljék, így maradhatott benne a SUCCESS kifejezés is.

De mind szóhasználatában, mind mondanivalójában az új internetes felület nagyon hajaz a régire.

Karácsonyék hiába próbálkoznak a nyomok eltüntetésével, ezt elég hanyagul csinálják (valószínűleg gyorsan akarták), hiszen a régi és az új weboldal (habár az új próbálja leplezni, hogy ez annak a 99 Mozgalomnak a hivatalos weboldala, amelyik most bukott le 506 millió forinttal) tartalmában nagymértékben azonos.

Ha például a régi weboldalon megnézzük „A MAGYAR NEMZET HELYE A VILÁGBAN" című bejegyzésüket, akkor az tartalmában megegyezik az új weboldalon találhatóval.

Így nézett ki régen:

Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu

És így néz ki most:

Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu

Az is jól látható, hogy a régi weboldalról szinte szó szerint mindent átmásoltak az újra, és az összes bejegyzést egy személy jegyez, egy bizonyos Sünkös Adalina. Mivel róla semmilyen nyilvános információ nem érhető el, ezért feltételezhető, hogy nem valós személy, csupán álnév.

Alapítónál most már nem Karácsony Gergely van feltűntetve, hanem ez a személy, akinél felmerülhet a gyanú, hogy szintén nem igazi magyar állampolgár.

Forrás: tuzfalcsoport.blogstar.hu

Karácsony Gergely egyesülete gyanús, máig tisztázatlan módon kapott 506 millió forintot, majd megpróbálták ezt az egyesületet eltűntetni a süllyesztőben. Pont úgy sikerült, ahogy a gyanús kampánypénzek eltitkolása. Sehogy - írja a Tűzfalcsoport.

Már csak az a kérdés, hogy egy olyan szervezet, amelyik az internetről vásárolt kamu képekkel, kamu idézetekkel reklámozza magát, hogyan volt képes összegyűjteni 506 millió forintot?