Mosómedvéket találtak egy Budapest melletti erdőben

mosómedve
New York parkjaiban simán belefuthatunk akár mosómedvékbe is
Vágólapra másolva!
Vadonélő mosómedvéket filmeztek a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) gödöllői vadbiológus kutatói egy Budapesttől 30 kilométerre fekvő erdőben.
Vágólapra másolva!

Az egyetem Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézetének munkatársai azt vizsgálják, milyen hatásuk van az inváziós emlősöknek a hazai őshonos állatfajokra.

Talajra és bokrokra épített műfészkeket és fára szerelt odúkat helyeztek ki fácántojásokkal, és vadkamerákkal figyelték meg a fészekrablókat, így lettek figyelmesek a mosómedvékre - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A mosómedvék viszonylag gyorsan szaporodnak, egy nősténynek évente öt-hat utóda is lehet - mondta a MATE egyetemi docense.

Illusztráció! Forrás: firekitty/Pixabay

Európa számos országában megtelepedett már ez a faj, és

növekvő állományuk számtalan nehezen kezelhető problémát okoz.

A feltételezések szerint Magyarországon valószínűleg fogságból szökött egyedek telepedtek meg a főváros szomszédságában. Amennyiben az állomány intenzív növekedésnek indul, azzal

a hazai fajokra is veszélyt jelenthet.

A kutatók szerint bár a mosómedvék jellemzően éjjel aktívabbak, ezért nem valószínű, hogy bárki találkozik velük, azonban találkozás esetén nem ajánlott a megközelítésük, mert haraphatnak és fertőzéseket terjeszthetnek.