Szijjártó Péter: Vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Üzbegisztánnal

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. július 19. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Gyármentő Program támogatottjainak bejelentésén a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 19-én. Eddig huszonöt cég kapta meg a támogatási oklevelet, összesen 27,5 milliárd forint értékben az energiahatékonyságot növelő beruházásokat előmozdító Gyármentő Program keretében. MTI/Hegedüs Róbert
Vágólapra másolva!
Vasárnaptól közvetlen légi járat köti össze Magyarországot Üzbegisztánnal, szeptembertől heti kettő, januártól három, 2025-től pedig négy járat közlekedik majd Budapest és Taskent között - jelentette be a tárca közlés szerint szombaton Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a Laziz Kudratov üzbég ipari és kereskedelmi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a sikeres előkészítő munka nyomán vasárnap megérkezik a magyar fővárosba a Qanot Sharq légitársaság első járata, amely szeptembertől hetente két alkalommal fog közlekedni a két ország között.

Tájékoztatása szerint a jövő év elejétől a járatok száma heti háromra, majd 2025-től heti négyre bővül.

Kiemelte, hogy a járatindításra tekintettel megnövelték a taskenti magyar nagykövetségen a konzulok létszámát, illetve meggyorsították a vízumkiadást, így az üzbégek az eddigieknél zökkenőmentesebben utazhatnak hazánkba, és ugyanez igaz fordítva is.

Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Magyarországhoz hasonlóan Üzbegisztán is a nukleáris energiában látja a biztonságos, olcsó, megbízható ellátás garanciáját, és Taskent is új atomerőművet kíván építeni, ráadásul szárazhűtéses technológiával, amelyből a legjobbat magyar vállalat tudja biztosítani.

- hangsúlyozta.

Ezután abbéli reményének adott hangot, hogy az új légi járat friss lendületet adhat majd a gazdasági kapcsolatoknak, s ezzel kapcsolatban üdvözölte, hogy a magyar gyógyszeripari cégek már megvetették a lábukat a közép-ázsiai államban.

Mint közölte, a Richter immár két termékének helyi gyártásáról folytat tárgyalásokat, a Meditop pedig megnyitotta az irodáját és beruházásokat készít elő az országban. Hozzátette, hogy

az OTP egy közös befektetési alap létrehozásáról egyezett meg az üzbég állami beruházási alappal 100 millió dollár értékben.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy jól halad az előkészítése a Taskent melletti különleges ipari övezetnek, ahol majd a magyar beruházók kedvezményes szabályok között működhetnek. Tudatta, hogy az év végére készen fog állni minden, és tucatnyi cég máris érdeklődik a lehetőségek iránt.

A miniszter végül arról is beszámolt, hogy évente 170 üzbég diák ösztöndíjjal tanulhat a magyarországi egyetemeken, és erre legutóbb csaknem 800-an pályáztak.