Végleg kiderült: az ukránok robbantották fel az Északi Áramlatot

Északi áramlat gázszivárgás, gáz,     energy accident TOPSHOTS Square
This handout picture taken and released on September 29, 2022 shows the release of gas emanating from a leak on the Nord Stream 2 gas pipeline, in the Swedish economic zone in the Baltic Sea. - A fourth leak has been detected in undersea gas pipelines linking Russia to Europe, the Swedish Coast Guard said on September 29, 2022, after explosions were reported earlier this week in suspected sabotage. (Photo by Handout / Airbus DS 2022 / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / - / AIRBUS DS 2022 " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
„Minden nyom Kijevre mutat" címmel jelentetett meg cikket a német Der Spiegel lap és ZDF televízió, amelyben a tavaly felrobbantott Északi Áramlat gázvezeték részleteit tárták fel. „2022. szeptember 26-án három lyukat ütöttek az Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékre. Ez egy katasztrofális támadás volt az energiaellátás ellen, egy egyedülálló szabotázscselekmény, egy támadás Németország ellen" – idézi a Magyar Nemzet a cikket.
Vágólapra másolva!

A több mint 25 újságíró által végzett hat hónapos nyomozás során kiderült, hogy az Andromeda nevű 75 lóerős, robotpilóta nélküli hajóról telepíthették a bombákat az Északi Áramlat gázvezetékre – hívta fel a figyelmet a cikkre a Mandiner.

A cikk azt a kérdést is felteszi, hogy a négy vezetékből miért hagytak egyet érintetlenül – amelyen akár ma is érkezhetne orosz gáz Németországba. Mint kifejtik, a búvárok a sötét vízben összezavarodhattak, így véletlenül ugyanazon a vezetéken hajtottak végre két robbantást.

Az oknyomozók Kijev indítékának pedig azt jelölték meg, hogy a vezetékek nélkül megfosztották Moszkvát az Ukrajna elleni háború finanszírozásának egyik fontos bevételi forrásától, és „felszabadították" Berlint az orosz elnök zsarolási eszközétől.

Ugyanakkor még mindig nem lehet kimondani, hogy ezt Ukrajna államilag irányította – mondta egy német szövetségi ügyész. „A nyomozás folyamatban van, nagy része még mindig titkos."