Ma 17 éve derült ki Gyurcsány Ferenc őszödi hazugságbeszéde - videó

GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2023. február 5. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke évértékelő beszédet mond pártja tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2023. február 5-én. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Hiába lett országos botrány, majd indult tüntetéshullám a hírhedt beszéd miatt, ami végső soron Gyurcsány Ferenc kormányzati bukásához vezetett, a baloldalt azóta is a hazudozó egykori miniszterelnök vezeti.
Vágólapra másolva!

„Hazudtunk reggel, éjjel meg este." Tizenhét éve került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hazugságbeszéde - írta vasárnap reggeli Facebook-bejegyzésében Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Ennek kapcsán érdemes feleleveníteni, hogy a beszéd nyilvánosságra kerülését követően Magyarország a rendszerváltás utáni legsúlyosabb politikai válságát élte át.

Ahogy arra a Magyar Nemzet emlékeztet, maga a beszéd 2006. május 26-án hangzott el Balatonőszödön, ahol az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja tartott zárt ülést, nem sokkal azután, hogy a balliberális MSZP–SZDSZ-kormánykoalíció megnyerte a választásokat.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök az azt megelőző másfél év kormányzását a beszédben sokszor trágár szavakkal jellemezte, továbbá bevallotta, hogy a régi-új kormánykoalíció hazugságokkal, a valós adatok és a tervezett megszorítások eltitkolásával, lényegében csalással nyerte meg a választást, miközben az országot a csőd szélére sodorta.

A hanganyagot 2006. szeptember 17-én ismerhette meg a közvélemény. Egy ismeretlen, bukósisakos motoros futár vitte el CD-n a Magyar Rádióba. Gyurcsány Ferenc mondatai sokkolták az országot.

A beszéd nyilvánosságra kerülése után Gyurcsány úgy magyarázkodott, hogy szakítani akart a hazudozással, majd kijelentette: nem mond le posztjáról.

Tizenhét éve Budapesten a Kossuth téren és több vidéki városban is tüntetések kezdődtek, amelyeken Gyurcsány Ferenc lemondását követelték. Ennek azonban az akkori kormányfő nem tett eleget, ez pedig heteken át tartó tüntetéssorozathoz vezetett. Gyurcsány utasítására a tiltakozók és a baloldali kormány ellen tüntetők megfélemlítésére tömegesen törvénytelen rendőri erőszakot alkalmaztak Budapest utcáin: lovasrohamot vezényeltek anyák és idősek ellen, emberek szemét lőtték ki, viperával ütötték a megemlékezőket, sokszor még az étteremből is kirángatták az ott vacsorázókat.

Egy másik eseményhez is köze van a szeptember 17-i dátumnak, egy éve, röviddel a baloldal újabb történelmi vereségét követően, nem kis cinizmust tanúsítva jelentette be Gyurcsány Ferenc, hogy árnyékkormányt alapít a DK, felesége, Dobrev Klára vezetésével.