Szijjártó Péter: Magyarország és Moldova is azt szeretné, ha minél előbb véget érne az ukrajnai háború

szijjártó péter, moldova, uniós csatlakozás, orosz ukrán háború
-
Vágólapra másolva!
Az Ukrajnával szomszédos Magyarország és Moldova is azt szeretné, hogy minél hamarabb véget érjen a háború, ugyanis mindkét ország közvetlenül szembesül annak rendkívül súlyos negatív kihatásaival - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a moldovai miniszterelnök-helyettessel, Dumitru Alaibával közös sajtóértekezletén arról számolt be, hogy mindkét ország az ukrajnai háború közvetlen szomszédságában él, és rendkívül súlyos negatív kihatásokkal szembesül emiatt.

- húzta alá.

Majd rámutatott, hogy Magyarország és Moldova is sok menekültet fogadott be, mindkét fél számára komoly kihívást jelent a külső körülmények nyomán egekbe szökő energiaárak és infláció kezelése. Mind Moldova, mind Magyarország példája és helyzete világosan bizonyítja, hogy mennyire veszélyes a háború szomszédságában élni, és hogy milyen súlyos nehézségek adódnak abból (.) Éppen ezért mindketten azt szeretnénk, ha ez a háború most már minél előbb véget érne" - hangsúlyozta.

- tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a jelenlegi kihívások felértékelik a gazdasági együttműködés fontosságát, amely enyhíthet a nehézségeken valamelyest. Szavai szerint ezért is jó hír, hogy

tavaly rekordot döntött a kétoldalú kereskedelmi forgalom, értéke 43 százalékos növekedéssel elérte a 190 millió eurót.

Leszögezte: a moldovai piac vonzó a magyar beruházók számára, akikhez a chisinaui kormány korrektül áll, és akiknek fontos, hogy az OTP vezető pozícióban van a helyi bankpiacon és mintegy 30 millió eurós beruházást hajtott végre az elmúlt időszakban a szolgáltatása színvonalának javítása érdekében. Ennek kapcsán hozzátette, hogy a magyar pénzintézet hangsúlyos jelenléte megteremti a lehetőségét más magyar vállalatok biztonságos működésének is Moldovában, ahol a magyar export jelentős részét a gyógyszeripari termékek és az állati takarmányok adják.

A miniszter végezetül kijelentette, hogy

a kormány mindig is támogatta és ezután is támogatni fogja az európai uniós tagjelölt Moldova integrációs törekvéseit, az ország csatlakozása ugyanis elősegítené a versenyképességét drámai módon veszítő közösség megerősödését is.

Fontosnak nevezte, hogy amikor döntést kell hozni idén arról, hogy melyik országokkal kezdődjenek el a valódi csatlakozási tárgyalások, akkor az érintett államokat külön-külön értékeljék, és így egyikük se kerülhessen "csapdába".

- mondta.

Illetve közölte, hogy mivel Moldova jelentős kihívásokkal szembesül logisztikai, szállítási, kereskedelmi szempontból is az ukrajnai háború miatt, ezért Magyarország a fegyveres konfliktus végéig támogatja az ország teljes körű EU-s vámmentességét. Szijjártó Péter újságírói kérdésre reagálva elmondta, hogy nem tudni magyar áldozatról az olaszországi buszbalesettel kapcsolatban.

- tudatta.