Szijjártó Péter: A kormány mentőakciójában a magyar légierő 325 embert menekített ki Izraelből - videó

palesztin, izrael, konfliktus, rombolás, támadás, háború
EDITORS NOTE: Graphic content / A salvo of rockets is fired by Palestinian militants from Gaza City toward Israel, on October 8, 2023. The death toll surged to almost 1,000 since Palestinian militant group Hamas launched its massive surprise attack on Israel with a barrage of rockets and a massive ground assault, officials on both sides said on October 8. (Photo by MOHAMMED ABED / AFP)
Vágólapra másolva!
A kormány mentőakciója keretében a magyar légierő az éjszaka folyamán három repülőgéppel összesen 325 embert, köztük 46 gyereket menekített ki Izraelből - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy továbbra is rendkívül aggasztó a helyzet a közel-keleti országban, ahol egyes területeken gyakorlatilag háborús állapotok uralkodnak.

Leszögezte, hogy

a kormány számára ilyenkor természetesen a legfontosabb feladat a magyar emberek biztonságba helyezése.

Tájékoztatása szerint ezért több száz emberrel vették fel a kapcsolatot, akik közül 215-öt már az éjszaka folyamán kimenekítettek a magyar légierő két repülőgépével, azonban volt még több mint száz magyar állampolgár, akik szerettek volna hazajutni, ezért az egyik gép tett még egy kört Tel-Avivba, s újabb 110 főt vett a fedélzetére.

- húzta alá.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy így a hazatérésben segítséget kérő magyar emberek mindegyike itthon van vagy úton van már hazafelé, miután néhány perccel ezelőtt a harmadik evakuációs járat is elhagyta Izrael légterét.

Közölte, hogy az érintettek között 310 magyar és tizenöt külföldi - például izraeli, svéd, német, brit, osztrák és portugál - állampolgár van és 46 gyerek.

Természetesen a nagykövetség munkatársai Tel-Avivban továbbra is 24 órás szolgálatot teljesítenek.

- jelentette ki.

Rakéták tartanak Izrael felé október 8-án Forrás: AFP/Mohammed Abed

Elmondta, hogy Budapest és Tel-Aviv között folyamatosak a menetrend szerinti járatok. A miniszter arra kérte a magyar embereket, hogy kizárólag nagyon-nagyon halaszthatatlan esetben utazzanak Izraelbe, ha el tudják halasztani az útjukat, akkor tegyék meg a saját biztonságuk érdekében.

- mondta.

A miniszter hangsúlyozta: