Itt az új baloldali terv: a polgármesterek helyett listás képviselőket válasszanak a Fővárosi Közgyűlésbe - videó

Fodor Gábor interjú liberálisok
Fodor Gábor interjú
Vágólapra másolva!
Alapvetően alakítaná át a fővárosi választási rendszert Fodor Gábor, a Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója, sőt, a baloldali politikus a felelősségi köröket is újragondolná.
Vágólapra másolva!

– mondta a HírTV-nek adott interjújában Fodor Gábor. Az SZDSZ volt elnöke szerint a korábbi rendszerben, amelyben alapvetően listás rendszer volt, és amelyben pártlistákra szavaztunk, olyan képviselők kerültek be a testületbe, akik a fővárosért feleltek.

Fodor Gábor átalakítaná a fővárosi választási rendszert Fotó: Hirling Bálint - Origo

Fodor szerint nem lehet azt mondani, hogy ez most valakinek kedvez, hiszen egyszer a Fidesz nyert ezzel a szisztémával, egyszer meg az ellenzék. Úgy látja viszont, az erőviszonyok tisztázása szempontjából az önkormányzati választásnál is tisztább képet adna a listás szavazás.

- tette hozzá.

A Közép-Európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója szerint a felvetése egy nyitott kérdés a főpolgármester-választás. Emlékeztetett, hogy a rendszerváltás utáni első választáson nem közvetlenül választottunk főpolgármestert, tehát Demszky Gábor először a mandátumát úgy kapta meg, hogy a Közgyűlés választotta.

Mármint, hogy nem közvetetten, hanem közvetlenül - tette hozzá.

Karácsonyék valószínűleg nem fognak belemenni a fővárosi választási rendszer megváltoztatásába Forrás: MTI/Mónus Márton

Fodor szerint az Országgyűlésben van egy felelős miniszterelnök, aki a parlamenti többségnek felel, bármikor elmozdítható, mert felelősséggel tartozik ennek a többségnek. A főpolgármester esetében, ha közvetlenül választjuk, akkor nincs ez a helyzet, nem mozdítható el bármikor, hiába fogy el mögüle a többség, a főpolgármesterrel nem tudnak mit csinálni. Tehát ezt a politikai pártoknak, ha megfogadják a javaslatomat, szerintem ezt a kérdést is érdemes átgondolni, és az asztalra tenni, hogy mit szeretnének - hangsúlyozta a volt pártelnök.

Fodor szerint Karácsonyék nem fognak a javaslata mellé állni, mert a nagyon pici pártoknak nem érdeke, hogy kiderüljön, milyen kicsi a támogatottságuk.