Szijjártó Péter: Az európai energiaválság megoldása érdekében az afrikai források bevonására is szükség van

Vágólapra másolva!
Az európai energiaválság megoldása érdekében az afrikai források bevonására is szükség van, azonban ennek az infrastruktúra fejlesztése az előfeltétele, aminek ügyét a magyar kormány a jövőben is aktívan fogja képviselni az Európai Unióban - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán a marokkói Tangerben.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető a MEDays Forum nemzetközi konferencia panelbeszélgetésén kiemelte, hogy a világ ma számos súlyos biztonsági kihívással néz szembe, ráadásul a nemzetközi politikát napjainkban leginkább egymás bírálata és kioktatása, a belügyekbe való beavatkozás jellemzi.

Kiemelte: ha nem sikerül helyreállítani a kölcsönös tiszteletet a globális porondon, akkor a blokkosodás korszaka jön el ismét, amivel kapcsolatosban Közép-Európának rendkívül rossz tapasztalatai vannak, a térség ugyanis mindig rajtavesztett Kelet és Nyugat konfliktusán.

- fogalmazott, hozzátéve, hogy blokkokra szakadás helyett összeköttetésekre van szükség politikai és fizikai téren is.

Szijjártó Péter a kommunikációs csatornák nyitva tartásának fontosságát hangsúlyozta, illetve lényegesnek nevezte a kolonializmus eszméjének hátrahagyását is.
Emellett hangsúlyozta azt is, hogy a fizikai kapcsolatok hiánya pusztító hatású lehet gazdasági-kereskedelmi szempontból.

Magyarország példáját említette, amely szavai szerint jól mutatja, hogy amikor a régióbeli államok felismerték, hogy az összeköttetések sikertörténetekhez vezethetnek, akkor minden sokkal egyszerűbbé vált, és jelentős javulásnak indult a viszony a szomszédok között.

A miniszter szerint a gazdasági fejlődés első, kritikus fontosságú lépését az infrastruktúra fejlesztése jelenti, ezért erre Afrikában is nagy szükség lenne.

Afrika fejlesztése Európának is központi érdeke, a szomszédos kontinens lakossága ugyanis gyorsan növekszik, és ha nem sikerül javítani a gazdasági körülményeken, akkor Európa nem tudja majd kezelni a tömeges bevándorlóáradatot

- hangsúlyozta a miniszter.

Szíjjártó Péter szerint ezért elő kell segíteni az európai befektetéseket Afrikában.

Magyarország ehhez kész hozzájárulni fejlett vízgazdálkodási technológiáival is, amelyek már megtalálhatók többek között Ghánában, Ugandában, Ruandában és Kenyában.


A külgazdasági- és külügyminiszter arról is beszélt, hogy a magyar cégek végzik a közúti összeköttetések fejlesztését Zambia és a Kongói Demokratikus Köztársaság között mintegy 600 millió dollár értékben.

Az energiabiztonság ügyével kapcsolatban elmondta, hogy a tervezett Eastmed földgázvezeték megépítése nemcsak Afrika, hanem Európa számára is nagyon fontos lenne, mivel infrastruktúra nélkül nem képzelhető el az energetikai együttműködés kiterjesztése.

- összegzett, emlékeztetve, hogy a világ legnagyobb napelemparkja Marokkóban található.

- mondta, hozzátéve: Magyarország nagyon aktívan fogja képviselni a következő években Brüsszelben az afrikai infrastruktúra-fejlesztések ügyét.