Eddig hat gyanúsítottja van a Karmelita előtt őrjöngő baloldali demonstrációnak

Hadházy Ákos, tüntetés, kordon, diák, Karmelita, Hajnal Miklós, Momentum
Vágólapra másolva!
Több gyanúsítottja is van annak a nyomozásnak, ami azután indult, hogy néhány hónapja rendőrökre támadtak az erőszakos tüntetők a Karmelita kolostornál. Az engedély nélküli demonstráción több baloldali képviselő is részt vett, köztük a momentumos Tompos Márton, akit aznap este el is vittek a rendőrök – írta a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Eddig hat személyt hallgatott ki gyanúsítottként a hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folyamatban lévő büntetőügyben a Fővárosi Nyomozó Ügyészség – tájékoztatta a Magyar Nemzetet az ügyészség.

Emlékezetes, május 3-án az Egységes Diákfront vezetésével engedély nélküli tüntetés zajlott Budapesten, a Karmelita kolostornál. Ez a demonstráció tulajdonképpen része volt annak a tüntetés-sorozatnak, amit a Momentum politikusai, illetve Hadházy Ákos, baloldali anarchista képviselő indított el március 14-én.

Hadházy Ákos baloldali anarchista képviselő központi figurája volt Karmelita előtti be nem jelentett tüntetésnek Forrás: Origo

Egyik megmozdulás sem volt erőszakmentes, de a május eleji összetűzésnél szabadultak el leginkább az indulatok:

az arcukat maszkkal takaró baloldali aktivisták dulakodtak a rendőrökkel, rugdosták és dobálták az egyenruhásokat.

Sőt, többen betörtek a volt Honvédelmi Minisztérium építési területére, és csak könnygázzal tudták őket visszaszorítani. Ezt követően kiszorították a demonstrálókat a várból; aki rendőrre támadt, azt pedig kiemelték. A tüntetés után a rendőrök, illetve Tényi István is feljelentést tett az ügyészségen.

A budai Várba feljutott néhány száz főt számláló demonstráción ellenzéki parlamenti képviselők is jelen voltak. Közülük Tompos Mártont a rendőrök előállították, de saját elmondása szerint éjjel egy óra után kiengedték a Gyorskocsi utcai fogdából. Ellene végül hivatalos személy elleni erőszak miatt nem indult eljárás.

Megjegyzendő, hogy az ügyészségi vizsgálat mellett a tüntetéssel összefüggésben rendőrségi nyomozás is zajlik: a résztvevők közül a budapesti nyomozók több embert is azonosítottak, közülük hármat már napokkal a történtek után kihallgattak gyanúsítottként az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétség megalapozott gyanúja miatt.

Mások festékszóróval rongáltak, valaki a várfalat is lefestette, illetve biztonsági kamerát törtek össze. Utóbbiak miatt rongálás és garázdaság bűntett gyanújával indítottak eljárást, már több mint húsz feltételezett elkövetőt azonosítottak a fővárosi rendőrök.