Kálomista Gábor az újabb Katona-botrányról: A színházak világában ilyenről nem is hallottam

Kálomista Gábor, film, Elk.rtuk
Vágólapra másolva!
Problémásnak és nem annyira elegánsnak nevezte Kálomista Gábor az Origónak adott interjújában, hogy a Katona József Színház kedvezményeket biztosít egy politikai párt, a Demokratikus Koalíció tagjainak. A Thália Színház igazgatója szerint különösen visszás a történetben, hogy a Fővárosi Közgyűlés legerősebb tagjaként Gyurcsány Ferencéknek komoly befolyásuk van az intézmény támogatásaira. Hozzátette, hogy ilyesmiről még soha nem hallott, és az ő színházában sosem fordult elő hasonló. 
Vágólapra másolva!

- reagált lapunk megkeresésére a Thália Színház igazgatója, akit meglepett a történet.

Az szerinte teljesen normális, ha az embernek van politikai és közéleti meggyőződése. Neki is van, és magánemberként ennek hangot szokott adni. "De a színházba eszembe sem jut bevinni a politikát, és ezt elvárom az összes kollégámtól. Nálunk egyetlen dolog számít: a teljesítmény. Mi a Thália Színházban nem politizálunk, hanem színházat csinálunk" - szögezte le.

Szerinte nem azzal van a baj, hogy kedvezményeket biztosítanak bizonyos csoportoknak, ez náluk is így van. Másokhoz hasonlóan ők is segíteni próbálják a nyugdíjasokat, a diákokat és a fogyatékkal élőket.

Kálomista Gábor a nagysikerű Elk.rtuk plakátja mellett Forrás: Megafilm/Dombóvári Tamás

Ami viszont problémás és nem annyira elegáns, hogy a Katona József Színház éppen annak a Demokratikus Koalíciónak biztosít kedvezményeket, amelyik komoly súllyal van jelen a Fővárosi Közgyűlésben. Márpedig a budapesti testület az egyik fenntartója a Katonának.

- magyarázta Kálomista Gábor, mi a baja a furcsa együttműködéssel. "A színházamban sosem volt és sosem lesz olyan, hogy párttagsággal rendelkező emberek, csoportok kedvezményt kapjanak. Ez teljes mértékben kizárt" - válaszolt kérdésünkre, miszerint előfordulhat-e náluk ilyesmi. Kálomista nem tudta megmondani, hogy lesz-e következménye az ügynek, ez szerinte a politikai erőviszonyoktól függ.

A DK-tagoknak osztogat kedvezményt a közpénzből fenntartott Katona

Ahogy mi is beszámoltunk róla. jelentős kedvezménnyel kapnak jegyet a Demokratikus Koalíció tagjai a fővárosi fenntartású Katona József Színházban a novemberi előadások jegyáraiból.

"Köszönjük, hogy a DK közösségének tagja vagy, amit egy különleges lehetőséggel szeretnénk meghálálni! November végéig kedvezményesen – akár 30 százalékkal olcsóbban – vásárolhatsz jegyet Budapest egyik legjobb színházába, a Katona József Színházba!" - olvasható a Gyurcsány-párt tagjainak szánt kommünikében.

A teátrum honlapján található egy olyan rubrika, ahol az „intézmény" – ebben az esetben a DK – megnevezésével érvényesíthető az árengedmény.