Életveszélyes a Lánchíd, áramütés fenyegeti a gyalogosokat - videó

Lánchíd, híd, állványzat, építkezés, felújítás, rekonstrukció, főváros, Budapest
Budapest, 2021. június 16. Munkások a felújítás alatt álló Lánchídon 2021. június 16-án. MTI/Mónus Márton
Vágólapra másolva!
A szétesett szigetelésből előbukkanó vezetékek, a járdára vagy a Duna fölé lógó, nemegyszer szigeteletlen elektromos kábelek... Elkapkodott, életveszélyes kontármunkát végzett a Lánchidat felújító A-Híd Zrt. Erős a gyanú, hogy nem jutott pénz a tisztességgel elvégzett munkára, máshová kellett az erre szánt összeg. A hídpénzbotrány során eltűnt százmilliókat jó eséllyel a villanyszerelési munkán spórolta meg a kivitelező - írja a Metropol.
Vágólapra másolva!

A Metropol munkatársai egyszerű járókelőként alaposan megnézték közelebbről is a Lánchidat, és megdöbbentő kontármunkára, a gyalogosokat is veszélyeztető, nem megfelelően szigetelt vezetékekre, hibás burkolatokra, a szélben összevissza lengedező kábelekre bukkantak. Egyértelműen áramütés veszélye fenyegeti a gyalogosokat!

Ilyen például közelebbről az egyik kandeláber. Megdöbbentő a hanyagság.

Forrás: Metropol

A vezetékeket egyszerűen átfűzték a híd tartóelemei között, és sokszor még arra sem vették a fáradságot, hogy leburkolják őket.

Forrás: Metropol

A híd felújítása során a lehető legolcsóbb szigetelőanyagokat, az úgynevezett „gégecsöveket" használták. Ezek néhány hónap után több helyen szét is törtek.

Forrás: Metropol

A hanyag munka miatt a villanyvezetékek több helyen kilógnak a Duna fölé, ott lengedeznek a szélben.

Forrás: Metropol

Az olcsó szigetelést a lehető legkontárabb módon, filléres kábelkötözővel rögzítették a híd fémtestéhez, ezek így aligha bírják ki az időjárás viszontagságait, a hídon gyakran fújó erős szelet.

Forrás: Metropol

Néhány helyen bilinccsel oldották meg a kábelek rögzítését, de mivel még a csavarokat sem húzták meg rendesen, ezek egy része is elengedett. A vezetékeket így nem tartja semmi.

A híd alján futó kábeleket egyszerűen feldobálták a korlátokra.

Forrás: Metropol

Az elektromos kábeleket több helyen összehurkolták és összekötözték. Érthetetlen, miért nem vágták méretre őket. Vagy begyűrték az állványzatba.

Forrás: Metropol

Itt a Metropol videója az életveszélyes kontármunkáról:

Kapkodtak vagy elfogyott a pénz?

Mivel a Lánchíd villanyszerelési munkálatait a felújítás utolsó szakaszában végezték, erős a gyanú, hogy a kivitelező A-Híd Zrt. kasszája eddigre kiürült, és a korábban továbbutalt százmilliók is kellettek volna a szakszerű munkához.

A hídpénzbotrány idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását megnyerő A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek. Aztán ebből az összegből 900 millió forintot azonnal továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára. A botrány vélhetően az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása, az ügyben nyomoz a NAV, vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), és több feljelentés is született.