Vizsgálat indulhat a Klubrádió ellen

Vágólapra másolva!
A Klubrádióban eredetileg Kurvák cseréje címmel megjelent véleménycikk miatt becsületsértés vétség gyanúja miatt bejelentést tesz a legfőbb ügyészségnél ismeretlen elkövető ellen Tényi István.
Vágólapra másolva!

A Klubrádióban eredetileg Kurvák cseréje címmel megjelent véleménycikk miatt becsületsértés vétség gyanúja miatt bejelentést tesz a legfőbb ügyészségnél ismeretlen elkövető ellen Tényi István. 

A Magyar Nemzet arról közölt összefoglalót, hogy a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István indoklása szerint az Alaptörvény 12. cikk első bekezdése alapján a köztársasági elnök személye sérthetetlen. A köztársasági elnök sérthetetlensége alkotmányjogi jogállásából következik, nevezetesen abból, hogy a köztársasági elnök Magyarország államfője, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett. 

A köztársasági elnök megsértése Magyarország, a magyar nemzet megsértését jelenti. Elengedhetetlen annak a büntetőjogszabálynak a megalkotása, amely a köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megfelelően szankcionálja. Úgy gondolom, hogy ettől függetlenül az ilyen magatartások határozott és feltétlen elítélésével nem késlekedhetünk

– olvasható Tényi István bejelentésében, majd hozzátette, hogy

 nemegyszer hallani az Országgyűlésben patetikus szónoklatokat a köztársaságról, a köztársaság veszélyeztetéséről és a köztársaság védelméről. 

Ugyanakkor, amikor a köztársaság elnökét éri méltatlan támadás az Országgyűlés néma marad. 

A szóvá tett magatartás az államfő személyén keresztül magát az országot sérti, az ország alkotmányos berendezkedésének, tiszteletben tartásának hiányáról tanúskodik. A köztársasági elnök személyével szembeni sértő megnyilatkozásokat megengedhetetlennek, alkotmányos rendünkkel összeegyeztethetetlennek tartom. 

– tette hozzá a bejelentést tevő Tényi István, megjegyezve, hogy az Alaptörvény a köztársasági elnök személyének sérthetetlenségét nemcsak deklarálja, hanem felelőtlenségének határait is meg határozza. Azonban mivel a bejelentés tárgyává tett cselekmény passzív alanyaként (elkövetési tárgyaként) kizárólag közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy jöhet szóba, annak elbírálása a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik. 

Tényi szerint azt is ki kell vizsgálni, hogy a kijelentések kimerítik-e a Büntető Törvénykönyv 227. paragrafusának második bekezdésének b) pontjába ütköző becsületsértés vétség gyanúját.

Indítványozom, hogy – rágalmazás vétség gyanúja esetén – a Pesti Központi Kerületi Bíróság küldje meg a bejelentést – a magánvád előterjesztésére jogosult személy miatt – a Köztársasági Elnök, illetve Varga Judit országgyűlési képviselő részére. A vonatkozó rendelkezések alapján az ügy kivizsgálását, szükség esetén nyomozás megindítását, az esetleges elkövető felkutatását, illetve a bűncselekmény gyanújának megállapítását kérem. Az ügyben tett intézkedésekről tájékoztatás kérek

– zárta az indoklását Tényi István. 

Nőket gyalázott az újságíró

Arató András Kurvák cseréje címmel írt publicisztikát Novák Katalin és Varga Judit lemondásáról vasárnap a Klubrádió honlapján. Hétfő délutánra már „Bútorok cseréje?”-re változtatták az eredeti címet, sőt még az url-t is átírták. 

Az internet azonban nem felejt: a Google-keresésekben is jól látszik az eredeti verzió.

Fotó: Origo

Hallgatásban burkolóznak

Az üggyel kapcsolatban a Magyar Nemzet több női közéleti személyiséget is megkeresett, köztük Kálmán Olgát is, aki mindössze annyit válaszolt a lapnak, hogy 

A Magyar Nemzetnek nem szeretnék válaszolni

Gyurcsány Ferenc pártja hiába tetszeleg a női egyenjogúságért való küzdelem egyik zászlóshajójaként, Kálmán Olga a nőket alázó publicisztikával kapcsolatban nem volt hajlandó kritikát megfogalmazni.

Szintén a Klubrádió oldalán megjelent publicisztikára reagált a Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom korábbi elnökségi tagja. Lukácsi Katalin szerint ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy ez a Klubrádió működését minősítené. Szavai szerint ez Arató András tévedése, ugyanakkor a címadás kapcsán hozzátette:

vállalhatatlan, és nagyon örülök neki, hogy lecserélték.

A közéleti személyiségek mellett az LMP is reagált a lapunk Arató András publicisztikájára. Az LMP – Magyarország Zöld Pártja elhatárolódott Arató András kijelentéseitől. Mint írták:

az, hogy a volt köztársasági elnököt és volt igazságügy-minisztert ilyen alpári módon az ön által említett jelzőkkel illessék, az elfogadhatatlan, annak semmi köze a jelenlegi ügyhöz, kizárólag egy reményeink szerint régmúlt rendszer fossziliája, mikor a férfiak egyéb eszközeik híján ily módon minősítik a nőket.

A párt hozzátette, hogy Novák Katalin és Varga Judit hibázott, amikor elfogadhatatlan módon kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét.

Korábban megkerestük Donáth Annát, a Momentum elnökét, valamint Gyurcsány Ferenc feleségét is, mit gondolnak az ügyről.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK