Lezárják a Rám-szakadékot

Vágólapra másolva!
Sziklaomlás történt a Rám-szakadék területén az elmúlt napokban. A Pilisi Parkerdő Zrt. lezárja a szurdokot, amíg geológusok és statikusok vizsgálatokat végeznek a területen.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban sziklaomlás történt a Rám-szakadék területén. Az eset nem járt személyi sérüléssel

 - számolt be róla a Pilisi Parkerdő Zrt. A közkedvelt szurdokot lezárják, amíg geológusok és statikusok vizsgálatokat végeznek a területen. 

Rám-szakadék, lezárás, Rámszakadék,
Fotó: forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

A Rám-szakadék a Budapest környéki erdők egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, a térség egyik legismertebb kirándulóhelye. A szakadék maga egy vulkáni eredetű, nagyjából észak-déli irányban futó szurdokvölgy. Összeszűkülő sziklafalai olykor merőlegesek, de vannak befelé dőlő falak is. 

Mélysége több helyen meghaladja a 35 métert, míg szélessége helyenként a 3 métert sem éri el. A sziklamederben állandóan csörgedezik a víz, amely hóolvadáskor és nagyobb esők idején patakká duzzadhat.

- áll a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében.

A szurdokban összességében 112 méteres szintkülönbséget kell leküzdeniük a túrázóknak. Természeti adottságai miatt egyike a legnehezebben járható magyarországi jelzett turistautaknak, ahol akár kőgurulás, sziklaomlás is előfordulhat, ezért a Pilisi Parkerdő eddig is minden lehetséges csatornán és módon jelezte, a Rám-szakadékot mindenki saját felelősségére látogathatja.

A mindig több látogatószám miatti terhelés, a klímaváltozás miatti hosszú, aszályos időszakok és a nagy mennyiségű csapadékkal járó esőzések váltakozása a Rám-szakadék kőfalainak állékonyságára is negatívan hat,

 ezért a napokban történt omlást követően a szakemberek úgy döntöttek, hogy a látogatók biztonsága érdekében a helyszínt a teljes körű geológiai és statikai vizsgálatok elvégzéséig és kiértékeléséig ideiglenesen teljes egészében lezárják.

Kérik a kirándulók türelmét kéri, ugyanakkor kiemelték, hogy 

a Rám-szakadék elkerülő útvonalaként a Lukács-árokban futó sárga sáv jelzés használható. Fontos, hogy az erdőlátogatók a lezárást saját biztonságuk érdekében semmilyen körülmények között ne hagyják figyelmen kívül.

Nem ez az első alkalom, hogy a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy kőomlás miatt veszélyes a Rám-szakadék, és nem mehetnek a területre a kirándulók.

A turistaútra a szakadék sziklafalairól akár nagyobb, a testi épséget veszélyeztető kődarabok is hullhatnak,

ezért a Rám-szakadék látogatását jelenleg nem ajánljuk" - írták néhány éve.