Magyarázkodik a hídpénzbotrányról a kivitelező A-Híd Zrt.

karácsonygergely, Karácsony Gergely, Lánchíd
Karácsony Gergely semmire sem adott magyarázatot
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Mint ismert, egyre több új fejlemény és körülmény lát napvilágot Karácsony Gergelyék gyalázatos hídpénzbotrányáról. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése szerint a megismert adatok alapján látszik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat, összesen 1,54 milliárd értékben Vig Mór kft.-je, a Sunstrike Hungary Kft. részére. Most a közleményében a kivitelező cég, az A-Híd Zrt nevetséges magyarázkodásba kezdett.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben az úgynevezett hídpénzbotránytól hangos a magyar közélet, ugyanis az eddigi adatok alapján másfél milliárd forint „hídpénz” áramlott a felújítást végző A-Híd Zrt.-től egy másik gazdasági társasághoz, a Sunstrike Hungary Kft.-hez, ami Vig Mórnak – az Amnesty International Magyarország nevű NGO igazgatója, Vig Dávid testvérének –, a sok száz milliós számlagyárba belebukott, praxisától eltiltott exügyvéd érdekeltsége. Most pedig úgy néz ki, hogy tovább dagad a botrány a baloldali korrupciógyanús ügy körül, ugyanis a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal legújabb megállapításaiból kiderült, hogy Karácsonyék nem mondanak igazat a hídpénzbotrány ügyében – írja a Mandiner.

karácsonygergely, tuttokata
Karácsony Gergelyék lapítanak a botránnyal kapcsolatban Fotó: Magyar Nemzet

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal pénteken hozta nyilvánosságra a Lánchíd felújításával kapcsolatos megállapításait. A jelentésből többek között kiderült, hogy a Kehi szerint is időbeli összefüggés van a Lánchíddal kapcsolatban lefolytatott közbeszerzés és a Vig Mór cégének történt gyanús utalások között.

Az A-Híd Zrt. azonban visszautasította a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapításait. „A Lánchíd felújításáról szóló részjelentésében megfogalmazott vádakat, és értetlenül áll annak megállapításai előtt” – írták. A közleményükben azt nehezményezték, hogy szerintük a Kehi egy olyan céggel kapcsolatban tett megállapításokat, amelynek a Lánchíd projekthez nem volt köze, „és annak költségvetéséből értelemszerűen semmilyen kifizetésben nem részesült.”

Kiderült, hogy azt is állítják: a cég együttműködött a Kehi teljes vizsgálata alatt. „Cégünk átadta a Lánchíd felújításának fővállalkozói teljesítéséről szóló valamennyi dokumentumot és részletet, beleértve a megvalósítással, a bevont alvállalkozókkal, a teljesítéssel és a számlázással kapcsolatos több mint 1300 iratot” – fogalmaztak. A cég közleménye szerint továbbra is értetlenül állnak az előtt, hogy a vizsgálat az adatgyűjtések ellenére összekötötte az A-Hídat a Sunstrike-kal: utóbbi szerintük „a projekt megvalósításában nem vett részt, azzal kapcsolatban szerződése nem volt, a projekt költségvetéséből semmilyen kifizetésben nem részesült.”

Kiemelték azt is, hogy szabálytalanság nem történt, állítják, hogy mindent „a számviteli törvény betartásával” csináltak. Hozzátették, hogy a Sunstrike Kft-t érintő NAV-eljáráshoz nincs közük, a céggel egyedül „műsorok gyártására, sugárzására és azok környezetében reklám elhelyezésére vonatkozó reklámszerződésünk volt.”

„Az elkészült és sugárzott rövidfilmek, amelyeket az adatszolgáltatáskor átadtunk a NAV-nak, 498 (!) DVD-t töltenek meg, amelyeket napokon keresztül másoltak az ügyben eljáró nyomozók.” – olvasható a közleményben. 

A Kehi-jelentés

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) jelentése szerint a megismert adatok alapján látszik, hogy az A-Híd Zrt. három alkalommal (2020. november 4., 2020. december 9. és 2021. január 19. napján) már a fővállalkozási szerződés megkötését megelőzően is teljesített átutalásokat, összesen 1,54 milliárd értékben Vig Mór kft.-je, a Sunstrike Hungary Kft. részére, de már az első átutalás is időben összefügg a közbeszerzési eljárás folyamatával. 

Az A-Híd Zrt. ugyanis első alkalommal a Lánchíd-projekt kapcsán kiírt közbeszerzési eljárás során beérkezett ajánlatok bontását (2020. október 28. napja) követő egy héttel teljesített átutalást a Sunstrike Hungary Kft. részére 71 648 320 Ft összegben.

A pénzmozgások két ok miatt keltettek gyanút – írja a Magyar Nemzet. Egyrészt az A-Híd a korábbihoz képest ötmilliárd forinttal drágábban végezte el a híd felújítását, másrészt a másfél milliárd forint átutalására a mai napig nem adott senki semmilyen magyarázatot, annak üzleti vagy más oka nem ismert. A Kehi még egy szempontra rámutatott: a Sunstrike-hoz érkezett 1,54 milliárd forintból 1,51 milliárdot utaltak tovább két ügyvéd részére. 

A tranzakciók időpontja és összege alapján beazonosítható módon ebből a továbbított summából 1,34 milliárd forintot 39 alkalommal, jellemzően az átutalás napján vagy azt követő néhány napon belül készpénzben felvettek.

Hidvéghi Balázs: Komoly visszaélésről van szó

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) pénteken közzétett jelentése alapján komoly pénzügyi visszaélés gyanúja merült fel a Lánchíd Budapest által elvégzett felújítása kapcsán – közölte pénteki fővárosi sajtótájékoztatóján Hidvéghi Balázs, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének kampányfőnöke. 

Hidvéghi Balázs szerint jogosan merül fel tehát a kérdés: miért került egy csökkentett műszaki tartalmú megállapodás többe, miért volt szükség ilyen óriási összeg átutalására a Sunstrike Hungary Kft. számára, miért kellett ezeket a pénzeket azonnal felvenni, és mi lett velük, hol van a pénz? 

Jogos az az igény, hogy Karácsony Gergely főpolgármester álljon ki, és adjon világos választ ezekre a kérdésekre

 – fogalmazott Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke.

A baloldali pártok fölszívódtak

A Mandiner megpróbálta elérni a baloldali pártokat, hogy nyilatkozzanak a hídpénzbotránnyal kapcsolatban. Sikerrel azonban nem jártak, ugyanis elérhetetlenné váltak a Fővárosi Közgyűlésben mandátummal rendelkező baloldali pártok, amikor a hídpénzbotrány legújabb fejleményeire próbálták reagáltatni őket.

A DK-t, a Momentumot, az MSZP-t és a Párbeszédet azzal kapcsolatban keresték, hogy kiderült: Vig Mór mellett egy másik ügyvéd, Hegedüs Dániel is hatalmas összeget, fékmilliárd forintot vett fel készpénzben az A-Híd Zrt. által Vig cégéhez, a Sunstrike Hungary Kft. számlájára utalt pénzből. Így már közel 1,5 milliárdra rúg az a summa, amihez hozzájutottak a korrupciógyanús ügyben érintettek.

A baloldali pártoktól egyebek mellett arra is szerettek volna választ kapni, hogy szerintük kinek és milyen módon kellene viselnie a botrány politikai felelősségét, például le kellene-e mondania valakinek a történtek miatt? Erre a kérdésükre eddig nem érkezett válasz, miként arra sem, hogy a fentiek fényében továbbra is Karácsony Gergelyt tekintik-e főpolgármester-jelöltjüknek.