Belgium
ÉLŐ
Szlovákia

Hivatali vesztegetés gyanújával feljelentették Gyurcsány emberét

Vágólapra másolva!
A nyilvánosságra került információk alapján korrupciógyanú lengi körül a házfelújítási botrányba keveredett gyurcsányista alpolgármester újpesti ténykedését, ezért hivatali vesztegetés gyanújával feljelentést tett az ügyészségen Budai Gyula - értesült a Magyar Nemzet. A napokban kirobbant ügyben szó van elszórt közpénzekről, fiktív számlákról, valamint egy gyanús, sok száz milliós önkormányzati szerződésről is.
Vágólapra másolva!

Hivatali vesztegetés gyanújával tett feljelentést Budai Gyula a házfelújítási botrányáról elhíresült Trippon Norbert újpesti alpolgármester ügyében a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) - tudta meg a Magyar Nemzet. A házfelújítás kapcsán egy héttel ezelőtt tartott házkutatást a költségvetési csalás gyanújával nyomozó NAV Tripponéknál, ám azóta egyre több részlet került nyilvánosságra az érintettekről, a fideszes politikus pedig ezért fordult a főügyészséghez.

A történet előzményeihez tartozik, hogy egy milliárdokat forgató, számlagyáras bűnbandához tartozó céggel, a Motingatlan Kft.-vel és az alpolgármesterrel kapcsolatban az adóhatóságnál egy ismeretlen személy bejelentést tett. 

Közpénzből újíthatták fel Tripponék házát

A bejelentő szerint a Motingatlan nagy összegű, vélhetően fiktív számlákat állított ki Trippon feleségének. A bejelentő megjegyezte, hogy ezek a számlák az alpolgármester családi házának felújításáról szóltak, csakhogy tudomása szerint a kivitelezést nem is a Motingatlan, hanem a SZIN-KER ÉPÍTŐ Kft. végezte. A bejelentő fontos körülménynek nevezte, hogy az alpolgármester házának felújítása egybe esik a SZIN-KER közel 300 millió forintos keretszerződésével, amit az alpolgármester által felügyelt Újpesti Városgondnokság Kft.-vel kötött. Ez a cég az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, így bevétele kizárólag az önkormányzattól származó közpénz. 

Erős a gyanú, hogy a szerződésért cserébe végezték a ház felújítását, méghozzá közpénzből - hangsúlyozta a NAV-nak a bejelentő, ki még egy nagyon fontos információt közölt is az adóhatósággal: tudomása szerint Trippon a fiktív számlákat a Motingatlannak saját bankszámlájáról, átutalással egyenlítette ki.

Mindez pedig Trippon felelősségét is felvetheti a jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt folyamatban lévő nyomozásban. Az ügynek egyébként már van három gyanúsítottja is.  

Terhelő vallomás a Trippon-ügyben

Az egyik gyanúsított nem más, mint a Motingatlan ügyvezetője, aki ráadásul terhelő vallomást tett Trippon Norbertékra.

Budai Gyula feljelentésében idézte azt az információt, hogy a férfi a nyomozóknak elmondta, a fent említett SZIN-KER ÉPÍTŐ Kft. ügyvezetője néhány éve elmondta neki, hogy ők dolgozták pár DK-s kerületben és ezért különböző pénzkifizetéseket kellene cserébe teljesíteniük politikusoknak. A férfi ezután jött elő azzal a kéréssel, hogy az újpesti alpolgármester, Trippon Norbert felesége házának felújításához tudna-e számlákat kiállítani a Motingatlan nevében, ezzel legalizálva a házon végzett felújítást. A Motingatlan ügyvezetője ebbe belement, majd ennek megfelelően 2020 nyara és 2020 november közepe közötti időszakban a házfelújításról kiállított négy darab számlát, összesen csaknem bruttó 23 millió forint értékben Trippon felesége részére - áll a vallomásban, amiben az is szerepel, hogy az átutalt számlák ellenértékének felvételét követően azt a Motingatlan vezetője készpénzben átadta a SZIN-KER ügyvezetőjének.

A gyanú szerint a SZIN-KER vezetői a Tripponék házfelújításából származó bevételeket eltitkolták, ezzel pedig a költségvetésnek közel ötmillió forintos vagyoni hátrányt okoztak. Trippon mindezzel kapcsolatban az rtl.hu-nak azt állította, hogy teljesen szabályosan jártak el, majd elbűnözőzte a rá terhelő vallomást tevő ügyvezetőt.

Budai szerint fennáll a korrupciós bűncselekmény gyanúja

Arra is van adat, hogy a SZIN-KER ÉPÍTŐ Kft. és a Motingatlan képviselői már ezt megelőzően is bonyolítottak le kétes ügyleteket és bizniszeltek fiktív számlákkal. Ezek a számlák parkok, rendelők, valamint önkormányzati épületek építési munkáiról szóltak.

Visszatérve a feljelentésre, Budai szerint a Motingatlan ügyvezetőjének vallomása, valamint a SZIN-KER és az újpesti önkormányzat közti gyanús szerződések korrupciós bűncselekmény elkövetésére utalnak tekintettel arra, hogy Trippon Norbert Újpest Önkormányzat gazdálkodásért, költségvetésért, városüzemeltetésért és projektmenedzsmentért felelős alpolgármesterként járt el a szerződések aláírásakor.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről