Ausztria
21:002024. június 17.
Franciaország
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia

Brutális balesetet okozott egy kotrógép-kezelő Borsodban

Vágólapra másolva!
Egy férfi Borsodban egy kotró gépen dolgozott, mikor annak kanalával elszakított egy vízvezeték csövet. Ezért a munkatársa le akarta fogni a csövet, hogy abból ne ömöljön tovább a víz, azonban mikor megfogta azt, de nem tudta irányítani, ezért a víz a kotrógép fülkéjébe spriccelt. Emiatt a gép vezetője elvesztette az irányítást a munkagép fölött és annak kanalával a munkatársát az árokba lökte.
Vágólapra másolva!

Tavaly június közepén egy borsodi település egyik utcájában egy férfi egy mini-kotrógéppel egy 130 centiméteres árkot ásott ki. A gép kanala azonban elszakított egy nyomás alatt lévő vízbekötő csövet. Ekkor a férfi egyik munkatársa a műanyag csövet megtörte, hogy elállítsa a vízfolyást, amíg a szerelők a helyszínre érnek. A munkás a csövet elkezdte mozgatni és félbe akarta hajtani, de a nyomás alatt lévő cső szabad végéből, a víz a munkagép fülkéjébe spriccelt a víz.

 A kotrógép kezelője ösztönösen elhajolt a víz elől, miközben a kezét a fordítókaron hagyta, ami miatt a minikotró kanala az árokban lévő munkást a könyökénél megütötte és az árok falához lökte.

A balesetben a munkás súlyosan megsérült.

A mini-kotrógép kezelője megszegte az a jogszabályt, miszerint az ilyen gépek indításakor biztosítani kel, hogy a munkás elhagyhassa azt a területet, ahol a munkagéppel fog dolgozni és ő hangjelzéssel kell figyelmeztetni a gép indításakor. 

Mivel a férfi ezeket nem tartotta be, ezért veszélyeztette az árokban dolgozó munkás testi épségét.

Az ügyészség tárgyalás mellőzésével a munkagép kezelőjével szemben büntetővégzésben próbára bocsátást indítványozott.

munkás, illusztráció
A kép illusztráció!
Fotó: Pixabay

Ahogy arról az Origo is beszámolt 2020. május 9-én egy dél-koreai férfi, aki csoportvezetőként dolgozott egy komáromi gyárban arra utasította -a kezével jelezve- az egyik mongol takarítót, hogy másszon be egy szemétgyűjtő fóliába.  A takarító tiltakozott, de főnöke betolta őt a zsákba, aminek a széleit felhúzta és a száját összefogta, amitől a fólia bezárva maradt. Ezután a vezető intett az egyik targoncás munkatársának, hogy a munkagéppel nyomja össze a körülbelül másfél méter magas fóliazsákot. A targoncás nem tudott róla, hogy a zsákban egy ember van, ezért elkezdte összenyomni azt. Emiatt a fóliában lévő mongol takarító felkiáltott, a targoncás pedig azonnal abbahagyta a zsák összenyomását és kiszabadította munkatársát a fóliából, majd hívta a mentőket.  A mongol takarítónak a sérülései hat hónap alatt gyógyultak be, sőt maradandó fogyatékossága is lett, ugyanis lebénultak a lábai.  A Tatabányai Törvényszék a targoncást, mint közvetett tettest, emberölés kísérlete miatt 8 év börtönbüntetésre ítélte és 10 évre kitiltotta Magyarország területéről. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről