Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Több mint másfél tonnányi világháborús robbanótest került elő egy piliscsabai háznál

gödöllői, Ligeti, Juliska, utca, robbanóeszköz,
Fotó: facebook.com/tuzszereszhadihajo/Judák István törzsőrmester
Vágólapra másolva!
Óriási pusztítást hajthatott volna végre az a rengeteg robbanószer, ami Piliscsabán került elő, építkezés közben. A helyieknek óriási szerencséjük volt.
Vágólapra másolva!

Több mint másfél tonnányi második világháborús robbanótest került elő egy piliscsabai családi ház hátsó kertjéből - közölte a Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Folyamőr Ezrede Facebook-oldalán szombaton.

Egy esővízgyűjtő tartály ásása közben bukkantak két feltételezett robbanóeszközre az ott dolgozó munkások.

A tűzszerész járőr parancsnoka megállapította, hogy két 15 centiméteres, második világháborús eredetű magyar repeszromboló gránátot találtak a kertben. A tűzszerészek fémkereső eszközökkel átvizsgálták a területet, és összesen 34 robbanótestet emeltek ki a földből, valamennyi 15 centiméteres magyar repeszromboló gránát volt.
A gránátok biztosított gyújtószerkezetekkel rendelkeztek, szállítható állapotban voltak, így azokat a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték, ahol később megsemmisítik azokat.

Ahogy azt korábban megírtuk, Székesfehérváron 5 darab 45 mm-es szovjet páncéltörő gránátot, egy ezzel megegyező gyártmányú és méretű repeszgránátot, két F-1-es, szintén szovjet kézigránátot és egy kilogrammnyi vegyes gyalogsági lőszert, illetve gyújtószerkezet maradványt emeltek ki a tűzszerészek a földből.

Februárban Tusnádfürdőn a Hargita megyei tűzszerészek 3 kézigránátot és egy 82 milliméter kaliberű dobóbombát találtak. A lőszereket összegyűjtötték, elszállították és biztonságban tárolják megsemmisítésig.

Alig néhány hete pedig négy családi házat kellett kiüríteni Gödöllőn, ahol földmunkák során egy második világháborús bomba került elő. Később a tűzszerész járőr megállapította, hogy az egy

35 kilós szovjet repeszbomba.

A bombát elszállították a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, ahol később megsemmisítik.

A repeszbomba elszállítása után a lakók visszatérhettek otthonaikba.
 

Címlapi képünk illusztráció.
 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről