Ausztria
ÉLŐ
Franciaország

Vádat emeltek a Deák téren meghalt biztonsági őrök főnöke ellen

Vágólapra másolva!
A Deák Ferenc téren, egy aláírásgyűjtő sátorban találták meg két fiatal férfi holtestét 2022 februárjában. A férfiak biztonsági őrként dolgoztak ott. A biztonsági őrök szén-monoxid-mérgezésben haltak meg. A szén-monoxid egy gázzal működő fűtőberendezésben keletkezett. A sátor a Gattyán György által vezetett Megoldás Mozgalomé volt. Az ügyészség most vádat emelt egy férfi ellen, aki alkalmazta a két biztonsági őrt.
Vágólapra másolva!

A 72 éves férfi egy biztonsági szolgáltatásokat nyújtó céget vezetett. A cég arra szerződött Gattyán György pártjával, hogy 2022 februárjában, az országgyűlési képviselőjelölt állításhoz szükséges aláírások gyűjtéséhez bérelt sátrakat és a környezetüket őrizni fogják. Ehhez a cég helyszínenként 2 biztonsági őrt biztosított, így a Deák téri sátornál is két férfi dolgozott. A sátrat egy nyílt égésterű, gázüzemű hőkandeláber fűtötte. 

Az őrök a hideg miatt február 15-én este, a sátor oldalfalait zipzárral lezárták és csak akkor nyitották ki, amikor kimentek. Emiatt a szén-monoxid felgyülemlett a sátorban. Az éjjel folyamán mindkét férfi meghalt a sátorban. 

Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

A cégvezető azért felelős a tragédiáért, mert nem tartotta be a munkavédelmi szabályokat. Nem tartott munkavédelmi oktatást, nem adott utasítást a fűtőberendezéshez és nem figyelmeztette őket a megfelelő szellőztetésre. 

Aznap éjjel még személyesen is ellenőrizte a két biztonsági őrt, de akkor sem figyelmeztette őket. 

Az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja a 72 éves férfit. Azt javasolják, hogy a bíróság ítélje felfüggesztett fogházbüntetésre, és tiltsa el a biztonsági cég vezetésétől határozott időre. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről